Mainos

Helteillä sairaalassa: "Hereillä ei paljon jakseta olla"

Pitkään jatkuneet helteet alkavat näkyä terveyskeskuspäivystyksissä ja sairaaloissa, mutta mistään ruuhkasta ei voida puhua, kerrotaan Lahden kaupungin päivystyspoliklinikka Akuutti24:stä ja Marian sairaalasta Helsingissä.

– Tilanne on hallinnassa. Toki helle vaikuttaa, mutta potilasmäärät ovat vain hiukan lisääntyneet, Marian sairaalaan apulaisylilääkäri Sakari Mänttäri sanoo.

Mänttäri kertoo, että Mariassa helle tuo sairaalaan vanhuspotilaita ja alkoholipotilaita. Vanhuksien kohdalla kuumuus vaikuttaa yleistilaan, joka heillä on yleensä heikompi kuin muulla väestöllä.

– Vanhoista tutkimuksista tiedämme, että kuolleisuus lisääntyy. kun lämpö nousee. Optimaalinen lämpötila ihmiselle on 24 astetta, mutta jo asteen nousu lisää kuolleisuutta 4 prosenttia, Mänttäri selventää.

– Osalla voi olla nesteenpoistolääkitystä, joka vielä kuivattaa elimistöä, Mänttäri jatkaa.

Lahdessa päivystyspoliklinikka Akuutti24:ssä viikonloppuna on ollut hieman tavallista enemmän potilaita.

– Vanhemmilla ihmisillä on ollut huonovointisuutta. Sitten jos on oltu liikaa auringossa, niin ihan tajuttomuuttakin, osaston ylilääkäri Hanna Suurmunne kertoo.

Suurmunne sanoo, että ongelmia syntyy, kun yksin kodissaan asuvat vanhukset eivät muista juoda.

– Toisaalta sitten voi olla sellaisia lisäsairauksia, kuten esimerkiksi sydämen vajaatoimintaa, jossa periaatteessa ei saisi juoda liikaa, ettei keuhkoihin ala kertyä nestettä, mutta toisaalta helteillä pitäisi kuitenkin juoda kunnolla. Se on aikamoista tasapainottelua, Suurmunne jatkaa.

Kuumuus lisää myös kuoleman riskiä.

– Vanhoista tutkimuksista tiedämme, että kuolleisuus lisääntyy. kun lämpö nousee. Optimaalinen lämpötila ihmiselle on 24 astetta, mutta jo asteen nousu lisää kuolleisuutta 4 prosenttia, Mänttäri selventää.

Lahdessa Jalkarannan sairaalassa potilaina on pääsääntöisesti vanhuksia. Siellä helteet näkyvät potilaissa väsymyksenä ja uupumuksena.

– Osa kokee, että on enemmän sydänvaivoja. Hereillä ei paljon jakseta olla, apulaisosastonhoitaja Sanna Karttunen Jalkarannan sairaalasta kertoo.

Monella sairaalan potilaista on muistisairauksia, mikä osaltaan luo haasteita helteisellä säällä.

 – He eivät sillä tavalla ymmärrä ja muista juoda tarpeeksi, minkä vuoksi täytyy sitten vähän joka välissä tarjota sitä juotavaa, Karttunen jatkaa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.