Helsinkiläispäiväkodin portilla ei panikoida, vaikka arki vaikeutuu – "Poika pääsee mummulle ja vaarille hengailemaan"

Suuri osa pääkaupunkiseudun päiväkodeista kiinni kaksi päivää lakon takia 2:04
Katso video: Näin helsinkiläispäiväkodissa suhtaudutaan alkavaan lakkoon.

Pienten talvisaappaiden töminä vaimenee monen päiväkodin pihalla seuraavina kahtena päivänä. Osalle perheistä poliittiset lakot aiheuttavat suuria vaikeuksia, mutta osa selviytyy pienillä järjestelyillä. Esimerkiksi isovanhempien apu on monelle perheelle nyt pelastus.

Suuri osa päiväkodeista on kiinni Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa keskiviikkona ja torstaina poliittisen lakon takia.

Useat eri ammattiliitot vastustavat lakolla hallituksen työmarkkinauudistuksia, jotka palkansaajien mukaan heikentävät työntekijöiden asemaa monin tavoin.

Moni lapsiperhe on joutunut keksimään korvaavia järjestelyjä varhaiskasvatukselle.

– Me olemme just lähdössä Tampereelle ajamaan. Poika pääsee sinne mummulle ja vaarille hengailemaan. Me saadaan puolison kanssa hoidettua hommat ja poika pääsee leikkimään sinne, poikaansa helsinkiläisestä päiväkodista hakemaan tullut Teemu Heljo kertoo MTV Uutisille.

– Oikein hyvin saadaan järjestymään. Mulle järjestyi mahdollisuus olla lapsen kanssa seuraavat kaksi päivää ja sillä selvitään, kertoo niin ikään poikaansa hakenut Bob Krokfors.

Isovanhempien apu on seuraavina päivinä usealle perheelle tarpeen, jos sellaista apua on saatavissa.

– Meidän lapsenlapsilla on sikäli onnellinen tilanne, että asumme heitä vastapäätä ja hoidamme heitä nämä kaksi päivää ja tarvittaessa kolmannenkin, kun perjantaina on se liikennevälineiden lakko, Tuula Kurkinen kertoo päiväkodin vieressä.

Lakko sulkee päiväkoteja pääkaupunkiseudulla 8:34
Lakko sulkee päiväkoteja pääkaupunkiseudulla.

Joka kolmas auki Helsingissä ja Espoossa

Helsinki, Espoo ja Vantaa pystyvät näillä näkymin pitämään osan päiväkodeistaan auki. Helsinki arvioi ainakin joka kolmannen päiväkodin olevan auki, mutta Vantaan päiväkodeista on auki alle joka viides.

Kaupungit eivät tiedä, kuinka monta työntekijää tulee töihin tai kuinka moni lapsi tuodaan varhaiskasvatuksen pariin. Varautuminen lakkoon on näin vaikeata ja työlästä.

– Tämä perustuu aiempiin arvioihin. Osa kuitenkin tulee töihin ja meillähän ei ole tietoa siitä, kuinka moni kuuluu liittoihin. Ajatuksena on se määrä päiväkoteja, joka pystytään pitämään auki. Huomennahan vasta nähdään se, kuinka moni tulee töihin ja kuinka moni tarvitsee varhaiskasvatusta, Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi toteaa.

Esimerkiksi Helsinki on valikoinut auki pidettäviä päiväkoteja siten, että toiminnassa ovat pääsääntöisesti ne yksiköt, jotka toimivat myös kesäisin.

Ymmärrystä riittää lakkoilijoille

Päiväkodin portilla lakkoilijoita ei tuomita. Pienen katugallupin perusteella ymmärrystä työntekijöiden huolille riittää.

– Ehdottomasti riittää ymmärrystä. Saavutettuja etuja ei saisi kauheasti leikata eikä heikosti toimeentulevien asemaa saa heikentää, Tuula Kurkinen sanoo

– Hyvän asian puolella ovat. Toivottavasti he saa paremmat työolot, Teemu Heljo sanoo.

– Koen, että heillä on kaikki oikeus lakkoilla tällaisessa tilanteessa. Tuen täysin heidän toimintaa, Bob Krokfors pohtii.

Poliittisilla lakoilla vastustetaan muun muassa hallituksen suunnitelmia heikentää työttömyysturvaa, laajentaa paikallista sopimista, helpottaa määräaikaisten työsopimusten solmimista vuodeksi ja kirjata lainsäädäntöön palkankorotuskatto vientialojen mukaan.

Torstaina ja perjantaina monet muutkin alat liittyvät poliittisen lakkoon, jonka piirissä on lähes 300 000 työntekijää.

SAK ja STTK järjestävät lisäksi torstaina suuren mielenosoituksen Helsingin Senaatintorilla.

Ammattiliitot valmistautuvat työtaistelutoimiin – nämä heikennykset hiertävät 1:18
Katso myös: Ammattiliitot valmistautuvat työtaistelutoimiin – nämä heikennykset hiertävät

 

Lue myös:

    Uusimmat