Kunta-alan lakko sulkee päiväkodit ja pistää monen perheen arjen uusiksi – "Netflix-maratoni ja epäsäännöllisempiä ruokailuaikoja"

Kunta-alan lakon alkaminen ensi tiistaina on varmistumassa 2:05
Kunta-alan lakon alkaminen ensi tiistaina on varmistumassa

Kunta-alan lakko on alkamassa ensi tiistaina kymmenessä kaupungissa. Lakkoon on menossa noin 81 000 työntekijää muun muassa kouluista, päiväkodeista ja kirjastoista.

Yksi lakon piiriin kuuluvista kaupungeista on Espoo, jossa päiväkodit ovat pääosin kiinni.

Joitakin päiväkoteja saatetaan pitää auki, kun töihin tulevien työntekijöiden määrä selviää lakon ensimmäisenä päivänä.

"Hyvän asian puolesta taistelevat"

Espoolainen Eeva Pulli haki tyttärensä Linan päiväkodista perjantaina iltapäivällä. Hän kertoo lakon tarkoittavan perheessä käytännössä sitä, että vanhemmat joutuvat jäämään etätöihin hoitamaan lasta.

Isovanhemmat asuvat niin kaukana, että hoitoapua ei ole nopeasti saatavana.

– Etätöitä siinä sitten tehdään vähän huonommalla keskittymiskyvyllä. Palavereja riittää ja Lina on siinä samassa. Käytännössä se tarkoittaa Netflix-maratonia meille ja hän leikkii itsekseen. Myös ruokailut voivat olla vähän epäsäännöllisempiä, sanoo Pulli. 

Kunta-alan neuvottelujen suhteen Pulli toivoo pikaista mutta pitkäkestoista ratkaisua. Hänen myötätuntonsa on työntekijöiden puolella.

– Tämä ei missään nimessä ole mikään päiväparkki, vaan työ varhaiskasvatuksessa on erittäin arvokasta. Toivottavasti lakko on mahdollisimman lyhyt.

Espoolainen Heidi Barman sanoo puolestaan, että lakko ei tule vaikuttamaan hänen perheensä arkeen juurikaan, sillä isovanhemmat auttavat lastenhoidossa.

Myös hän sanoo ymmärtävänsä työntekijöitä.

– Hyvän asian puolesta taistelevat. Työntekijät ovat lujilla monilla aloilla, eivätkä palkat pysy perässä, Barman sanoo.

Pakottavasta syystä voi jäädä kotiin

Päiväkotien sulkeutuminen tarkoittaa arjen uudelleen suunnittelua monissa perheissä. Hyvä kysymys onkin, voivatko vanhemmat jäädä kotiin hoitamaan lasta lakon takia ja miten työnantaja siihen suhtautuu. 

Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että ennen kotiin jäämistä pitää yrittää järjestää lapsen hoitoa esimerkiksi sukulaisten avulla.

– Löytyisikö apuun mummoa, vaaria taikka naapuria tai olisiko lapsi niin vanha, että voisi jäädä jo yksin kotiin? Jos tämä ei onnistu, on viime kädessä oikeus poissaoloon pakottavasta perhesyystä, hän toteaa.

Äimälän mukaan oikeuspykälien jälkeen tulevat työpaikkojen erilaiset käytännöt, joissa yritetään kehittää erilaisia ratkaisuja lakon aiheuttamiin ongelmiin. Esimerkiksi osaa töistä voi tehdä kotona etätyönä.

Lue myös:

    Uusimmat