Varhaiskasvatusjohtaja: Vanhemmat jonottavat saadakseen lapsen päiväkotiin lakkopäivänä

Varhaiskasvatuspomo: Vanhemmat jonottavat päiväkodeilla päästäkseen töihin 1:41
Videolla Helsingin varhaiskasvatusjohtaja kertoo, miten vanhemmat ovat suhtautuneet alkavaan lakkoon.

Pääkaupunkiseudulla alkanut varhaiskasvatuksen lakko herättää vaihtelevia tuntoja vanhemmissa, kertoo Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi.

Esimerkiksi Helsingissä vain noin kolmasosa runsaasta 156 päiväkodista on auki. Päiväkoteja on auki eri puolilla kaupunkia, mutta voi olla, että kaikissa ei ole tilaa jokaiselle halukkaalle. 

Lapset otetaan sisään saapumisjärjestyksessä. Ne, jotka eivät mahdu sisään, pyritään ohjaamaan toiseen päiväkotiin. Lapsien määrää rajoittaa henkilöstömitoitus, koska päiväkodissa voi olla vain tietty määrä lapsia kasvattajaa kohden.

Osa vanhemmista on Kempin mukaan lähettänyt tsemppiä ja osoittanut lakolle ymmärrystä. Osalla on ollut myös huolta. Epätoivoisimmassa tilanteessa olevat pyrkivät parhaansa mukaan varmistamaan, että heidän lapsensa pääsee päiväkotiin.

– Osa perheistä on myös ilmoittanut, että tänään tulevat jo kello 6.15 jonottamaan, että pääsevät töihin, Kemppi kertoo.

Etukäteen ei ole tiedossa, kuinka paljon lapsia päiväkotiin tulee ja keille vanhemmat ovat järjestäneet toisenlaisen ratkaisun. Pari vuotta sitten vastaavan lakon sattuessa noin seitsemän prosenttia suomenkielisen varhaiskasvatuksen lapsista tuotiin päivähoitoon.

Lakko sulkee päiväkoteja pääkaupunkiseudulla 8:34
Lakko sulkee päiväkoteja pääkaupunkiseudulla. Huomenta Suomen haastattelussa Helsingin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi kertoo muun muassa, miten paljon lakko tulee esimerkiksi Helsingille maksamaan.

Lue myös:

    Uusimmat