Mainos

Helsinkiläiskirurgi koki unohtumattoman luontohetken kesken leikkauksen: "Molemmilla oli näpit veressä – se oli erikoinen kohtaaminen"

0:33

Helsingin ydinkeskustassa työskentelevä kirurgi ei ollut uskoa ikkunan takaa eilen paljastunutta näkyä todeksi.

Asiakkaan kauneusleikkaus oli juuri käynnissä, kun plastiikkakirurgi Jouni Pietilän silmät havaitsivat suurikokoisen linnun leikkaussalin ikkunasta. Viereisen rakennuksen katolle laskeutui kanahaukka saaliiksi joutuneen variksen kera.

Ikänsä lintuharrastajana toiminut mies myöntää, että työn touhu keskeytyi hetkeksi.

– Kyllä se on sen verran erikoinen lintu. Minusta se oli heti kaveri, kun se tuli lähelle ikkunaa ja molemmilla oli sitten näpit veressä. Se oli niin erikoinen, surrealistinen se kohtaaminen, tilannetta muisteleva kirurgi kertoo MTV:n haastattelussa.

Kahden tunnin kohtaaminen

Kirurgin ja haukan kohtaaminen Helsingin Aleksanterinkadulla kesti lähes kaksi tuntia. Pietilä kertoo, ettei haukalla ollut mihinkään kiire, päinvastoin ateriasta nautittiin tarkkaan.


LUE MYÖS: MTV:n kuvaaja taltioi harvinaisen lintuvieraan – helsinkiläinen asuinalue tulvi bongareita

– Hän söi oikein rauhassa, kun oli saanut pakkaspäivänä tuoreen linnun kiinni. Siinä oli iso pala purtavaksi. Se on komea paisti kanahaukallekin tuollainen aikuinen varis. Ensin se kyni sen hyvin tarkkaan höyhen kerrallaan, jotta sai syötyä sen siististi, lintuharrastaja kuvailee.

Henkilökuntakin ihaili

Erikoista näkyä saapuivat myös todistamaan paikalla olleet hoitajat. Pietilä arvioi, että aterioivan linnun ja yleisön välillä oli etäsyyttä viisi metriä. Vain ikkunanlasi erotti heidät toisistaan.

– Leikkaussalin henkilökunta haukkoi henkeä ihastuksesta, kun se oli niin komea, Pietilä hymäilee.

"Poikkeuksellisen kesy"

Kirurgi arvioi linnun olleen naaras. Pituutta sillä oli noin puoli metriä, siipien kärkiväli jopa 180 senttiä.

– Kyllä se oli poikkeuksellisen kesy, sillä sen kuuluisi lähteä karkuun aivan pienestäkin varjonliikahduksesta. Se ei ollut erämaalintu, se oli city-haukka, Pietilä tuumaa.

BirdLife: Kanahaukkoja enemmänkin

BirdLife-järjestön tiedottaja Jan Södersved kertoo, ettei kanahaukan kohtaaminen Helsingissä ole täysin ennenkuulumatonta.

– Niitä on useita pareja ihan kaupungin alueella. Se on tavallisin haukka, joka tässä liikkuu. Sellaiseen voi törmätä ympäri vuoden, Södersved kertoo.

MTV Uutisten lukija kertoi, että haukka pisti variksen poskeensa. Minkälaista ravintoa kyseiset linnut yleensä syövät?

– Pääosin ne syövät muita lintuja, kuten puluja ja kesäaikaan lokkeja. Aikaisemmin myös kaneja, kun niitä oli, Södersved toteaa.

Södersvedin mukaan haukkojen liitely kaupungin taivaalla on kuitenkin suhteellisen uusi ilmiö.

– Se on uudehko ilmiö, joka on kasvanut 2000-luvulla. Vuosia kanta on suurentunut ja täällä on useita pareja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.