Koronakevään hukkumistapausten määrä poikkeuksellisen suuri – "Hukkuminen voi tapahtua hyvin hiljaa ja nopeasti"

Vesipelastuksen pikakurssi 7:38
Katso video: Vesipelastuksen pikakurssi

Alkuvuoden hukkumiskuolemien määrä on korkein kuuteen vuoteen.

Suomessa on hukkunut alkuvuonna 40 ihmistä. Viime vuonna vastaava luku samaisena ajankohtana oli 24. Hukkumisten määrää selittävät muun muassa heikot jäät ja korona-ajan lisääntynyt ulkoilu. 

– Viime kuukausina on kuitenkin alkanut näkyä myös veneilykauden alku ja ilmojen lämpeneminen. Esimerkiksi veneissä on sattunut horjahduksia, eikä aina ole ollut pelastusliivejä päällä, kertoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen LähiTapiolan tiedotteessa. 

Toukokuussa hukkui 7 ihmistä

Toukokuun hukkumiskuolemista kolme tapahtui Itä-Suomessa ja neljä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella. Viime vuonna toukokuussa hukkui 11 ihmistä. 

Koronatilanteen vuoksi moni matkailee tavallista enemmän kotimaassa ja liikkuu myös vesien äärellä. 

– Lasten kanssa uimaan kannattaa aina mennä porukalla. Myöskään aikuisen ei kannata lähteä uimaan tai veneilemään yksin, sillä silloin apu ei välttämättä löydä paikalle, jos jotain sattuu. Hukkuminen voi tapahtua hyvin hiljaa ja nopeasti, muistuttaa Heinonen LähiTapiolan tiedotteessa.

Suomessa hukkumistilastot poikkeuksellisen korkeat

Suomessa hukkuu vuosittain jopa 150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Yli puolet hukkumiskuolemiin johtavista onnettomuuksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. 

Lue myös:

    Uusimmat