Helsinkiläinen koulu muutettiin kolmen viikon aikana avaruusalukseksi – sadan hengen työryhmä masinoi roolipelille aivan uudenlaiset puitteet: "Olemme olleet luomassa ensimmäistä kertaa tämän mittakaavan peliä Suomessa"

Roolipeleissä kiinnostavat tarinat 2:03
Roolipeleissä kiinnostavat tarinat.

Helsinkiläisellä Torpparinmäen koululla matkataan tänä kesänä kauaksi tulevaisuuteen, kun koulun valtaa avaruusroolipeli Odysseus. Peliä on valmisteltu useamman vuoden ajan, ja liput tapahtumaan myytiin loppuun ennätysajassa.

Torpparinmäen koulu Helsingissä on aivan perinteinen suomalainen peruskoulu. Rakennus sijaitsee keskellä vehreää omakotitaloaluetta ja luokka-asteita löytyy aina ensimmäisestä luokasta yhdeksänteen saakka.

Tämän kesän aikana koulu on kuitenkin saanut melkoisen muodonmuutoksen sisätiloihinsa. Peruskoulu on kolmen viikon aikana muovautunut aidonnäköiseksi avaruusalukseksi, jonka tarkoitus on viedä Odysseus-roolipeliin osallistuvat matkalle kohti tuntemattomia galakseja. 

Valmisteluun mennyt yli kaksi vuotta

Avaruusteemainen Odysseus on lähes sadan hengen työryhmän näyttävä lopputulos. Mukana roolipeliä rakentamassa ovat olleet niin sisustusarkkitehdit, valosuunnittelijat, ääniteknikot kuin koodaritkin.

Kaikki aina pelille koodatusta viestintäpalvelusta juomien etiketteihin asti on toteutettu itse. Tällaisen kokoluokan projekti ei ole syntynyt aivan käden käänteessä. 

– Yli kaksi vuotta sitten saimme ajatuksen, että voisimme tehdä Battlestar Galactica -teemaisen roolipelin. Peliin uponneen budjetin ja massiivisen lavastuksen osalta olemme olleet luomassa ensimmäistä kertaa tämän mittakaavan peliä Suomessa, kertoo roolipelin tuottaja ja tarinavastaava Laura Kröger

Suuresta budjetista huolimatta peli tuotetaan talkoohengessä. Suurimmat investoinnit katetaan osallistumismaksuilla, jotka vaihtelevat 200 eurosta aina 300 euron sponsorilippuihin. 

– Tähän hintaan sisältyy 48 tuntia roolipeliä sekä ruokailu ja majoitus paikan päällä, Kröger selittää. 

Ilmoittautuneita kymmenistä eri maista

Koska Odysseus on ollut harvinaisen työläs projekti, haluttiin roolipeliä pelata useampaan kertaan.

Kesällä avaruusmatka tehdään kolme kertaa eri päivinä: ensimmäinen suomalaisille suunnattu peli on pelattu jo kesäkuussa, toiset kaksi peliä pelataan heinäkuussa ja paikalle ovat tervetulleita myös kansainväliset osallistujat.

– Jokaiseen peliin otetaan 104 osallistujaa. Ilmoittautuneita on ollut yhteensä 24 eri maasta, joista kauimmaiset ovat Yhdysvalloista, Australiasta ja Chilestä, Kröger kertoo.

Koskettavan tarinan yhdistäminen komeisiin puitteisiin on haaste

Krögerille itselleen Odysseus on ollut työläs, mutta antoisa kokemus.

– Pelejä tehdään jatkuvasti hienommin ja suuremmissa puitteissa. Minulle itselleni tärkeintä on tarina siellä pelin takana, minkälaisia hahmoja ja kohtaloita pelissä on. Komeiden puitteiden yhdistäminen koskettavaan tarinaan oli haaste, minkä halusin ottaa pelintekijänä vastaan.

Yli sadan hengen työryhmään on kuulunut ammattilaisia monelta eri alalta. Odysseusta varten on muun muassa koodattu täysin oma ja toimiva avaruusaluksen komentokeskus. 

– Tässä on ollut todella intohimoisia eri alojen osaajia mukana, kaikki ovat halunneet pistää omaa parastaan. Meidät on tuonut yhteen halu tehdä yhdessä upea roolipelikokemus, Kröger selittää. 

Katso videolta, miltä Torpparinmäen peruskoulu näyttää avaruusalukseksi muunnettuna.

Lue myös:

    Uusimmat