Mainos

Ari on pyöritellyt hurjaa ajatusta päässään vuosia, nyt se nytkähti viimein eteenpäin – Lappiin voi nousta ennennäkemättömän suuri jouluvaltio!

2:22
Arin mukaan jouluvaltion konsepti on tarinavetoinen joulupukkeine ja tonttuineen. – Joulupukki on tuonut valtionsa kaikkien nähtäville, koska maailman tilanne on huonontunut. Hän on hyvän tahdon lähettiläs. Jouluvaltion rakentaminen pyritään aloittamaan jo ensi vuonna. Metsähallitus vuokraa hankkeen käyttöön maa-alueen seuraavaksi 50 vuodeksi.

Suomalaisyritys Santa Claus Dream Work Ltd ja Metsähallitus allekirjoittivat kesäkuussa aiesopimuksen 7 750 hehtaarin laajuisen maa-alueen vuokraamisesta Rovaniemellä. Alueelle on tarkoitus perustaa ennennäkemättömän laaja jouluvaltio, joka jaetaan teemoitettuihin alueisiin.

Santa Claus Dream Work Ltd -yrityksen toimitusjohtaja Ari Siitari korostaa, että kyseessä ei ole huvipuisto. Inspiraatio jouluvaltion toteuttamiseen löytyi ulkomailta.

– Muualla maailmassa asiat tehdään isommin. Esimerkiksi Amerikassa kiertävät tivolit ovat kuusi tai seitsemän kertaa isompia kuin Linnanmäki. Kun lähden Lappiin vierailemaan pajakylässä, se on nähty parissa tunnissa, hän perustelee.

Vuosikaudet myyntimiehenä työskennellyt Siitari kertoo haaveilleensa jouluvaltiosta jo 30 vuotta sitten. Ajatus on jalostunut hänen päässään yksinäisinä yön pimeinä tunteina.

Siitarin mukaan käänteentekevä oivallus hänelle oli se, kun hän törmäsi ulkomailla reissatessaan 2 000 neliön kokoiseen joulumaahan, jossa oli vartijoita ovella.

– Silloin ajattelin, että tällainen sen pitää olla.

0:25

Joulu yhdistää ihmisiä

Hankkeen kansainvälistä houkuttelevuutta Siitari perustelee sillä, että jouluaiheet hahmoineen yhdistävät ihmisiä ja saavat heidät lapsenomaisen innostuksen valtaan.

– Jos joulupukki laitettaisiin istumaan Vladimir Putinin ja Donald Trumpin väliin, siitä ei saisi kolmatta maailmansotaa aikaiseksi.

Alueen on tarkoitus olla autoton ja savuton. Siitarin mukaan tähtäimessä onkin maailman puhtain alue, jossa on kuitenkin logistiikkaa. Jouluvaltiossa pystyisi liikkumaan esimerkiksi junalla. Lisäksi liikkuminen skootterilla, potkuautoilla ja hevosajoneuvoilla on mahdollista.

Tällä hetkellä suurin hankkeeseen liittyvä kysymysmerkki rahoituksen ohella on työvoima. Siitari näkee haasteena sen, että työ on kausiluontoista.

Metsähallitus: "Hanke on iso ja vaikea toteuttaa"

Metsähallituksen kiinteistökauppapäällikkö Kari Männistö korostaa, että kyseessä on vasta aiesopimus.

– Hanke on niin iso ja vaikea toteuttaa, että tässä vaiheessa emme halua vielä vuokrasopimusta tehdä.

Männistön mukaan hankkeelle ei kuitenkaan missään nimessä sanottu ei, sillä hankkeen toteutus ei estä alueen käyttöä heidän osaltaan mitenkään. Alue on tällä hetkellä metsätalouskäytössä, ja siellä on muun muassa muutama tontti ja turvetuotantoalue.

– Nämä kuitenkin rajataan pois vuokrasopimuksesta, mikäli sellainen saadaan aikaiseksi, Männistö toteaa.

Rovaniemen kaupunki suhtautuu avoimesti

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kertoo Rovaniemen kaupungin suhtautuvan jouluvaltiohankkeeseen lähtökohtaisesti avoimin mielin.

– Asia on vielä idea-asteella, mutta tuemme sitä realismin sallimissa rajoissa, Lotvonen toteaa.

Koska hankkeen toteutuminen on vielä monelta osin auki, Lotvonen ei tiedä kaupunkilaisten kantaa asiaan. Hänestä on kuitenkin positiivista, että Rovaniemi kiinnostaa kansainvälisesti yhä enemmän.

– Hankkeen toteuttajillla on ollut aktiivinen ote sen edistämisessä, Lotvonen kiittelee.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja