Helsinkiläinen kauppias joutui piilottamaan juustot tiskin alle jatkuvan varastelun takia – taustalla huomattavasti laajempi ilmiö: "Tiedetään tasan tarkkaan, mitä haetaan"

Mustaleimajuustojen näpistely on kaupan alalla tunnettu ilmiö, mutta minne juustot menevät? 4:42
Mustaleimajuustot eivät ole ainoa tuote, jotka vaativat erityisjärjestelyitä kauppiailta.

MTV Uutiset selvitti keskustelua nostattaneen mustaleimaemmentalien varkausvyyhdin taustaa, ja kävi ilmi, että ilmiö ei rajoittunut vain yhteen kauppaan tai juustoihin.

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina K-Supermarket Lauttasaaren joutuneen vetämään mustaleimaemmentalit hyllyistä tiskin taakse useamman vuoden jatkuneen näpistelyn johdosta. Erikoisen maun omaavasta varkausvyyhdistä nousi huvittunutta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Helppo muuttaa rahaksi

MTV Uutiset haastatteli Helsingin K-markettien ja supermarkettien kauppiaita, ja kaikki tunnistivat ilmiön.

– Ilmiö on tuttu, ja siihen kuuluu juustojen lisäksi myös partakoneen terät, Nescafe-murukahvit ja omega 3 -kapselit, kertoo Postitalon K-supermarketin kauppias Mikko Länsiluoto

Kaikkien kohdalla kaava on sama: tuotteita katoaa suuria määriä ja systemaattisesti. Kauppiaat tiedostavat, että näpistely on järjestelmällistä ja suunnitelmallista, ja tällaisissa tapauksissa kassiin voi päätyä kerralla vaikka koko hylly.

– Tullaan nopeasti sisään ja ulos ja tiedetään tasan tarkkaan, mitä haetaan. Näillä täytyy olla jonkinlainen markkina jossain, ei tällaisia määriä mene omaan käyttöön, arvioi K-market Töölöntorin kauppias Olli Piekkala

Viedäänkö juustoja ulkomaille?

Arveluita ja huhuja juustojen ja muiden "riskituotteiden" päämäärästä on erilaisia. Osa kauppiaista uskoo niiden päätyvän ulkomaille.

– Olen ymmärtänyt, että näitä päätyisi rajan yli, ja olen joskus kuullut huhuja, että näitä omega 3 -kapseleita käytettäisiin helpottamaan huumeiden imeytymistä huumepiireissä,  Mikko Länsiluoto miettii.

– Oma huomioni on, että korona-aikana tällaiset varkaudet vähenivät hieman, mutta ovat nyt taas yleistyneet. Ehkä rajan avautumisella on vaiktuusta tähän, pohtii Olli Piekkala.

Poliisi: Ei viitteitä järjestäytyneestä toiminnasta

Poliisin tilastoissa ei näy selkeitä viitteitä tiettyjen tuotteiden, kuten mustaleimaemmentalin, järjestelmällisestä ryöstelystä. Rikoskomisario Jari Korkalainen tosin kertoo, että erilaisten ilmoituskäytäntöjen vuoksi tuoteryhmät eivät välttämättä tule tilastoissa näkyviin:

– Usein myymälävarkauksissa vartiointiliike hoitaa kiinnioton, ja poliisi tulee sitten paikalle. Kaikissa tapauksissa ei raportoida tuotenimen tarkkuudella, mitä on yritetty näpistää.

Poliisilla ei ole myöskään viitteitä siitä, että ilmiön taustalla olisi järjestelmällistä rikollisuutta, tai että tuotteet päätyisivät kategorisesti ulkomaille.

– Suoraa kaavaa ei ole havaittavissa. Perinteisesti tällaiset tuotteet päätyvät kirpputoreille, mutta nykyisin niitä saattaa tulla etenkin nettikaupoissa vastaan, Korkalainen selittää. 

Korkalainen toteaa myös varastettujen tuotteiden määrän olevan poliisinj näkökulmasta pieniä, ja ulkomaille vientiä rajoittaa myös muun muassa elintarvikkeiden pilaantuvuus.

Näkyy tuotteiden hinnoissa

Kauppiaan näkökulmasta ilmiö ei kuitenkaan ole mitätön.

– Kaupan liiton arvion mukaan myymälävarkaudet aiheuttavat kaupalle 500 miljoonan euron tappiot vuodessa. Sehän näkyy sitten myös kuluttajalle, koska sillä on vaikutusta hintoihin, Mikko Länsiluoto kertoo.

Kaupoissa tilapäisillä toimenpiteillä ja sijoittelulla pyritään ehkäisemään suuren näpistysriskin omaavien tuotteiden varastamista. Isommissa marketeissa esimerkiksi partakoneenterät on suljettu turvakoteloihin.

– Meillä on tämä Nescafen Kulta-kahvi tiskin takana, ja partakoneenterät on sijoitettu myyjän silmän alle. Myös kameravalvonnalla on merkitystä, Olli Piekkala kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat