Helsinki-Vantaalla tuntien jonot, pahin päivä vasta edessä – näin varaudut ruuhkiin lentokentällä

MTV Helsinki-Vantaan lentoasemalla: Näin matkustajaliikenne sujuu sisärajavalvonnan palautumisen jälkeen 6:05
Katso video: MTV vieraili Helsinki-Vantaan lentoasemalla sisärajavalvonnan palautumisen jälkeen: Näin matkustajaliikenne kentällä sujui.

Vuodenvaihteessa Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkee kymmeniä tuhansia matkustajia päivässä. MTV Uutiset kysyi Finavialta vinkit ruuhkapäiviin.

Kysyimme Suomen lentoasemien toimintaa johtavalta Finavialta, miten isoja ruuhkia on uudenvuoden tienoilla tiedossa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja miten matkustajien on syytä varautua ruuhkiin.

– Vuodenvaihteessa Helsinki-Vantaan kautta kulkee noin 20 000–30 000 matkustajaa päivässä, mikä on noin puolet normaaliajan matkustajamäärästä. Eniten matkustajia on liikkeellä sunnuntaina 2. tammikuuta, Finavian viestinnästä kerrotaan.

Millaisiin jonotusaikoihin matkustajan on syytä varautua?

– Saapuvien matkustajien kannattaa varata tavallista enemmän aikaa muun muassa rajan ylitykseen, sillä Suomi on palauttanut Schengen-maiden rajatarkastukset 28. joulukuuta alkaen. Pitkät odotusajat voivat heijastua myös matkatavaroiden noutoon. Maahantulo on vilkkaimmillaan iltapäivällä kello 16–18.

Lähtöselvitysaika on tärkein

Myös lähtevien matkustajien pitää varata riittävästi aikaa koronatodistusten esittämiseen lähtöselvityksessä ja muutenkin lentoasemalla liikkumiseen, sillä poikkeavan rajatarkastuksen vuoksi tutut kulkureitit ovat muuttuneet.

Tärkeintä on, että matkustaja noudattaa oman lentoyhtiönsä tai matkanjärjestäjänsä ilmoittamaa lähtöselvitysaikaa.

– On toivottavaa, että matkustaja varaisi nyt poikkeuksellisessa tilanteessa lisäaikaa erityisesti vilkkaimpina aikoina eli aamulla kello 6–8 ja iltapäivällä kello 15–18.

Finavian mukaan vilkkaimpina aikoina on hyvä varautua jonottamiseen useimmissa asiakaspalvelupisteissä.

– Ruuhkat ja jonot eivät ole yllätys lentoasemalla toimiville yrityksille ja viranomaisille. Kaikki tekevät tiivistä yhteistyötä ja ovat varautuneet etukäteen, jotta poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta matkustus sujuisi.

Tilanteeseen on varauduttu

Finavia on varautunut sekä Schengen-rajatarkastusten palauttamiseen että vuodenvaihteen lomamatkustukseen lisäämällä opastusta ja henkilökuntaa.

– Olemme tiedottaneet mahdollisista ruuhkista omilla verkkosivuillamme ja sosiaalisessa mediassa.

Myös Rajavartiolaitos on tiedottanut verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa sisärajatarkastusten palauttamisesta ja arvioinut, että ruuhkaa voi maahantulon yhteydessä syntyä.

– Matkatavaroiden lastauksesta, kuljetuksesta ja luovutuksesta sekä lähtöselvityksestä vastaavat lentoyhtiöt. Myös ne ovat varautuneet ja tiedottaneet aktiivisesti matkustajilleen koronan aiheuttamasta poikkeuksellisesta tilanteesta, Finaviasta kerrotaan.

Mikä on ruuhkien syy?

Entä mistä pitkät jonotukset sitten johtuvat?

– Kyse on poikkeavasta koronapandemian aiheuttamasta tilanteesta, kuten koronatodistusten tarkastamisesta lähtöselvityksessä ja maahantulon yhteydessä sekä sisärajatarkastusten palauttamisesta. Laajamittaiset ja manuaalisesti tehtävät asiakirjojen tarkastukset vievät huomattavan paljon aikaa.

Voi siis käydä niin, että kun palveluaika venyy yhdellä palvelupisteellä, se heijastuu muuallekin ja jonoja syntyy useisiin eri pisteisiin.

– Viikonloppuna vilkkainta on sunnuntaina 2. tammikuuta, jolloin sekä saapuvien että lähtevien matkustajien on hyvä varautua ruuhkiin. Jonoja voi syntyä useilla eri asiakaspalvelupisteillä.

Finavian ohjeet torstain ja sunnuntain välisenä aikana matkaan lähteville

  • Tarkista ennen kotoa lähtöä, että ulkomaille matkustettaessa mukana on tarvittavat kohdemaan vaatimat matkustusasiakirjat ja koronatodistukset. Ota ne esille valmiiksi, kun menet lähtöselvitykseen ja lähtöportille.
  • Ota mukaasi riittävästi maskeja, sillä lentokentillä ja lentokoneissa edellytetään maskin käyttöä.
  • Noudata lentoyhtiösi tai matkanjärjestäjäsi antamaa lähtöselvitysaikaa ja -ohjeita. Tule ajoissa lentoasemalle, jotta jonotustilanteissa sinulle ei tulisi kiire ja ehdit lennolle.
  • Uuden vuoden juhlijoiden tulisi muistaa, että ilotulitusraketteja ei saa ottaa mukaan lainkaan lentokoneeseen. Ne tulisi hankkia vasta perillä matkakohteessa.
  • Finavian kokoamasta uuden vuoden muistiosta saa hyviä vinkkejä esimerkiksi suksien ja lumilautojen pakkaamiseen.
  • Lentoaseman ravintolat ja kahvilat noudattavat aluehallintoviranomaisen määräyksiä. Varsinkin jos matkustat illalla, tarkista Finavian verkkosivuilta vinkit ja palveluiden aukioloajat.

Lue myös:

    Uusimmat