Rajatarkastukset palasivat Helsinki-Vantaalle: Tähän aikaan päivästä lentokentällä pitää nyt jonottaa pisimpään

MTV Helsinki-Vantaan lentoasemalla: Näin matkustajaliikenne sujuu sisärajavalvonnan palautumisen jälkeen 6:05

Sisärajavalvonnan palauttaminen on näkynyt pieninä ruuhkina Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Suomeen saapuvilta matkailijoilta vaaditaan rokotetodistuksen lisäksi tuore negatiivinen testitulos.

Suomeen saapuvilta matkailijoilta on eilisestä lähtien edellytetty täyden rokotesarjan lisäksi korkeintaan kaksi päivää vanhaa negatiivista testitulosta.

Matkustajamäärät ovat selvästi pienempiä kuin jouluna yleensä, mutta Helsinki-Vantaalla on jonoja riittänyt.

– Iltapäiväruuhka on meille se pahin, jolloin vaihtoliikennettä eli koneesta toiseen vaihtavaa liikennettä paljon. Heiltä joudutaan tarkastamaan kattavasti asiakirjoja, se ottaa oman aikansa. Lentokenttää ei ole suunniteltu niin, että täällä olisi sisärajatarkastus, niin fasiliteetteja ei saada niin suuriksi kuin olisi tällaisessa tilanteessa tarve, Finavian kehitysjohtaja Sami Kiiskinen kertoo MTV:lle.

Tähän asti sisärajavalvonta on aiheuttanut pahimmillaan noin tunnin jonoja. Rajavartiolaitoksen rajatarkastusosaston päällikkö Mervi Pietarinen sanoo, että toistaiseksi matkustajien kärsivällisyys on riittänyt.

– Rokotustodistukset ovat pääsääntöisesti matkustajilla mukana, mutta koronatestitodistus, joka nyt vaaditaan tällä hetkellä rokotustodistuksen lisäksi, on puuttunut usealta, Pietarinen sanoo.

Hän toivoo, että lähipäivinä asiakirjat ovat kunnossa yhä useammalla, kun tieto muun muassa lentoyhtiöiltä matkustajille kantautuu paremmin.

Asiantuntija: Sisärajavalvonta tehoton keino

Valvonnalla halutaan estää omikronmuunnoksen entistä pahempi leviäminen.

HUSin ylilääkäri satsaisi kuitenkin muihin keinoihin, sillä lentokentällä otetuista testeistä vain viitisen prosenttia on positiivisia.

– Matkailun kautta meille ei tule sellaista merkittävää terveydellistä uhkaa, vaan sairaus on täällä kotimaassa. Se leviää, ja sen estämiseksi kannattaa pohtia muita keinoja kuin matkailuun kohdistuvat toimenpiteet, valmiusyksikön ylilääkäri, lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo HUSista sanoo.

Sisärajavalvonta päättyy tammikuun 16. päivä.

Lue myös:

    Uusimmat