Iso osa Suomea luopuu koronaeristyksestä – normaalit sairauspoissaolokäytännöt palaavat

Näin koronastrategiaa päivitetään 3:20
Näin Suomen koronastrategiaa päivitetään.

Jatkossa käytössä ovat normaalit sairauspoissaolokäytännöt, kertoo muun muassa Helsingin kaupunki. Koronaeristyksestä luovutaan laajalti myös mualla pääkaupunkiseudulla sekä Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä sekä Turussa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella luovutaan laajasti virallisesta koronakaranteenista.

– Tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena sairastetusta koronavirustaudista luovutaan, muotoilee Helsingin kaupunki tiedotteessaan.

Tätä perustellaan sillä, että viive näytteenottoon pääsyyn on pitkä, jolloin suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut siinä vaiheessa, kun testitulos tulee tartuntatautiviranomaisen tietoon.

– Jatkotartuntojen estämiseksi perustetta asettaa henkilöä eristykseen ei tällöin ole, Helsingin kaupunki toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivitti ohjeistustaan viikko takaperin siten, että koronavirustautiin sopivia oireita saaneiden tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Tämän hetkeinen koronavirustilanne edellyttääkin Helsingin kaupungin mukaan tartunnan saaneilta omaehtoista eristäytymistä ja altistumisesta ilmoittamista henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa

– Nykyisessä epidemiatilanteessa tartuntatautiviranomaiset saavat yhä useammin tiedon tartunnasta vasta eristysajan päätyttyä, Helsinki toteaa.

Pääkaupunkiseudulla otetaan laajalti käyttöön normaalit sairauspoissaolokäytännöt myös koronavirustartuntojen kohdalla.

– On tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Työnantajalla ei ole oikeutta vaatia työntekijältä eristyspäätöstä, Helsingin kaupunki katsoo.

– Ansionmenetykset tulee korvata muilla tavoin. Korvaavia käytäntöjä voivat olla esimerkiksi normaalit sairauspäivärahakäytännöt tai työntekijän laajennettu oikeus olla poissa omalla ilmoituksella. Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää asiaa, tiedotteessa todetaan.

Tämä toimintatapa otetaan asteittain käyttöön 21.1. alkaen HUS-alueella Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Kauniaisissa, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Sipoossa, Tuusulassa ja Vantaalla.

Vastaava toimintatapa on otettu tai otetaan käyttöön lähipäivinä myös Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä sekä Turussa. 

Mihin ja milloin saadaan ensimmäiset koululaisten koronatestit? Huoltovarmuuskeskus vastaa suorassa lähetyksessä 3:49
Mihin ja milloin saadaan ensimmäiset koululaisten koronatestit? Huoltovarmuuskeskus vastaa suorassa lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat