HUS-alue on leviämisvaiheen kynnyksellä, arvioi Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä – maskisuositukseen esitetään tiukennusta

8:01
Katso video: Miten Helsinki pärjää koronan kanssa, pormestari Vapaavuori?

Koronavirustartunnat ovat nyt kuudetta viikkoa kasvussa Uudellamaalla. Tänään on todettu koko Suomessa 748 uutta koronatartuntaa, kertoo THL.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä on huolissaan kasvavista tartuntamääristä paitsi nuorten aikuisten myös hieman vanhempien ikäryhmien keskuudessa. Ryhmän näkemys on, että HUS-alue on nyt leviämisvaiheen kynnyksellä.

Näkemys perustuu voimassaolevaan kansalliseen koronastrategiaan. Ryhmä pyrkii tekemään asiaan liittyvät päätökset ensi viikolla.

Valtaosalla alle 60-vuotiaista ei ole vielä kahden rokoteannoksen suojaa, ja koronavirus leviääkin nyt rokottamattomien ja kerran rokotettujen keskuudessa. HUSin alueella tartuntoja ja altistumisia tapahtuu erityisesti yleisötapahtumissa kuten festivaaleilla, yksityistilaisuuksissa sekä ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa.

– Useiden kuntien tartunnanjäljitykset ovat ruuhkautuneet, jolloin sairastuneita ja altistuneita ei pystytä tavoittamaan riittävän nopeasti ja asettaa eristykseen ja karanteeniin. Lisäksi festivaaleilla ja baareissa tapahtuvien altistumisten seurauksena tartuntaketjut pääsevät etenemään, koska paikalla olijoita ei pystytä nimeämään, sanoo HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen tiedotteessa.

– Nykyisen tilanteen ollessa voimassa esitämme tapahtumajärjestäjille käytössä olevan maskisuosituksen tiukentamista siten, että suositus koskee sisätilojen lisäksi myös ulkotiloja. Muita terveysturvatoimia unohtamatta, sanoo HUSin johtajaylilääkärin viransijainen Jukka Louhija.

Uudenmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti maskisuositusten tiukentamisesta kokouksessaan 29. heinäkuuta. Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee edelleen vahvasti, että myös yksityistilaisuuksissa noudatettaisiin kokoontumisista annettuja rajoituksia.

Suosituksen mukaan yli 10 hengen kokoontumisia sisätiloissa ei tulisi järjestää, ellei niissä voida varmistua osallistujien välillä kahden metrin turvaetäisyydestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja