Valkoinen talo vahvisti: Biden ja Putin tapaavat Sveitsin Genevessä 16. kesäkuuta

Presidentti Sauli Niinistö on toiveikas Yhdysvaltojen ja Venäjän huippukokouksen järjestymisestä 2:34
Presidentti Sauli Niinistö oli vielä huhtikuussa toiveikas Yhdysvaltojen ja Venäjän huippukokouksen järjestymisestä.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja venäläinen virkaveljensä Vladimir Putin tapaavat ensimmäistä kertaa Sveitsin Genevessä. Huipputapaamisen päivämäärä on 16. kesäkuussa. Sekä Valkoinen talo että Kreml ovat vahvistaneet tapaamisen paikan ja ajankohdan.

Tapaaminen ajoittuu lähelle Bidenin Euroopan-vierailua kesäkuun puolivälissä. Bidenin on tuolloin tarkoitus tavata Naton ja EU:n johtajia, sekä osallistua G7-maiden kokoukseen Iso-Britanniassa.

Kremlin mukaan presidentit keskustelevat muun muassa koronapandemiasta, ydinvarustelusta, konflikteista eri puolilla maailmaa ja maiden kauppasuhteista.

Biden ehdotti huhtikuussa puhelinkeskustelussa Putinille, että johtajat tapaisivat kasvotusten kolmannessa maassa ja neuvottelisivat maiden välisistä ajankohtaisista kysymyksistä. 

Pian tämän jälkeen Suomi esitti Tasavallan presidentin kanslian mukaan molemmille osapuolille valmiutensa tapaamisen isännöintiin.

Politicon mukaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov olisi viitannut taannoisilla kommenteillaan siihen, että Putin olisi suostumassa Bidenin kutsuun.

– Yleisesti ottaen voin sanoa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on useaan otteeseen painottanut, että olemme valmiita pohtimaan molempia osapuolia koskevia kysymyksiä, sekä ratkaisemaan yhdessä kaikki alueelliset ongelmat, konfliktit ja kriisit, Lavrovin kerrotaan sanoneen.

Paljon keskusteltavaa

Lavrov ja hänen yhdysvaltalaiskollegansa Antony Blinken kartoittivat hiljan useita suurvaltojen kiistakysymyksiä. Vaikka ongelmia on, molemmin puolin tunnustetaan, että mahdollisuuksia yhteistyölle on olemassa.

Vanhoja kiistoja ovat esimerkiksi kyberturvaliisuuteen liittyvät ongelmat, sekä Venäjän suhtautuminen Yhdysvaltojen tukemaan Ukrainaan.

Tuoreemmista puheenaiheista esille noussee lähes varmasti myös Valko-Venäjän tilanne.

Geneve on lukuisten kansainvälisen tason tapaamisten näyttämö

Politicon mukaan Geneven tausta kohtaamispaikkana tekee siitä oivallisen paikan suurvaltajohtajien tapaamiselle.

Sveitsin toiseksi suurin kaupunki on suosittu kansainvälisten konferenssien, tapaamisten ja kokousten näyttämö, joka johtuu maan historiallisesta asemoitumisesta neutraaliksi osapuoleksi maailmanpoliittisten myrskyjen lyödessä sen ympärillä.

Helsingin ja Geneven lisäksi muita potentiaalisia kohteita huipputapaamiselle pidetään Itävallan Wieniä sekä Bratislavaa Slovakiassa.

Putin ja Yhdysvaltojen edellinen presidentti Donald Trump tapasivat Helsingissä vuoden 2018 kesänä. 

Lue myös:

    Uusimmat