Biden toivoo tapaamista Putinin kanssa kesäkuulle – Suomi tarjoutunut isännöimään

2:34
Presidentti Sauli Niinistö on toiveikas Yhdysvaltojen ja Venäjän huippukokouksen järjestymisestä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden odottaa ja toivoo tapaavansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin, kun hän matkustaa kesäkuussa Eurooppaan.

Biden ehdotti viime kuussa Putinille huipputapaamista kolmannessa maassa, jotta presidentit voisivat keskustella maiden välisistä jännitteistä esimerkiksi Ukrainaan liittyen.

Tapaamista ei ole vahvistettu virallisesti, mutta Putinin neuvonantaja Juri Ushakov on kertonut valmistelujen olevan käynnissä.

Biden on tulossa ensi kuussa Eurooppaan, kun hän osallistuu G7-maiden huippukokoukseen Britanniassa ja Naton ja EU:n huippukokouksiin Brysselissä. Logistisesti tapaaminen Putinin kanssa olisi mahdollista sovittaa samaan yhteyteen.

Asian noustua esille viime kuussa Suomi tarjoutui isännöimään mahdollisen tapaamisen. Tasavallan presidentin kanslian mukaan valmius tapaamisen järjestelyihin on esitetty sekä Yhdysvalloille että Venäjälle. Myös Itävalta on ollut kiinnostunut tapaamisen isännöimisestä.

Bidenin edeltäjä Donald Trump tapasi Putinin Helsingissä heinäkuussa 2018.

Huhtikuussa Yhdysvallat karkotti 10 venäläisdiplomaattia vedoten Venäjän kyberhyökkäyksiin ja vaalivaikuttamiseen, ja Venäjä vastasi samalla mitalla.

Bidenin hallinto on kuitenkin painottanut haluavansa tuoda vakautta Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiin suhteisiin, koska esimerkiksi ydinasepolitiikka ja ilmastonmuutos vaativat maiden yhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja