Helsingissä järjestettävässä taidetapahtumassa yksinkertainen idea: Katso mieleisesi ja ota mukaan

Teos 2019 -taidetapahtuma alkoi Helsingissä 2:05

Suomen kuvanveistäjäliiton ja Suomen Taidegraafikot ry:n järjestämä Teos 2019-taidevälitystapahtuma alkoi tänään Helsingin Kaapelitehtaalla. Ilmaisessa tapahtumassa on esillä yli tuhat teosta noin 250 taiteilijalta.

Vierailijat voivat ostaa haluamansa teoksen heti mukaan suoraan seinältä.

Tapahtuman näyttelykoordinaattori Petra Hollmérus Suomen taidegraafikot ry:stä sanoo, että yleisön kannalta parasta Teos 2019-tapahtumassa on se, että taidetta voi hankkia helposti.

– Sen kun kävelee sisään vaan, katsoo mieleisensä ja ottaa mukaan. Tämän helpommaksi sitä ei oikeastaan voi tehdä.

Reinikaista kiehtovat teolliset muodot

Teos-tapahtuma järjestetään nyt 18. kerran. Yksi näyttelyssä mukana olevista taiteilijoista on kuvanveistäjä Antti-Ville Reinikainen. Valtion taideteostoimikunta ehti jo ostaa hänen hyvästi-teoksensa.

– Lähdin miettimään tämmöistä kellotaulun ja tiimalasin yhdistelmää ja pohdin ajallisuutta ja ajan kulumista. Ajatuksena oli ehkä jonkinlainen melankolinen kone, jossa suodattuu tällaiset sorakivet ja samalla niiden väri tummenee kellotaulun näytössä. Olen itse käsin maalannut öljyvärillä jokaisen kiven, joka tässä näkyy.

Reinikaista kiehtovat teolliset muodot. Hänen toisessa esillä olevassa työssään, Säiliö-nimisessä veistoksessa on hiekkasiilo, joka pudottaa sisästään jälleen alaspäin tummenenia kiviä.

– Tuollaisessa industrial-meiningissä, niissä muodoissa, siinä on joku juttu.

Teosten hinnat vaihtelevat noin sadasta eurosta yli kymmeneen tuhanteen. Julkinen sektori on tärkeä taiteen ostaja Suomessa. Myös taidegraafikko Vappu Johanssonin Kysymys marraskuusta-teoksen osti Valtion taideteostoimikunta.

– On aina iloinen uutinen, kun kuulee, että teos myydään. Kun julkinen taho ostaa teoksen, niin silloin myös tietää, että työ pääsee jonnekin esille ihmisten nähtäväksi, Johansson sanoo.

Kysymys marraskuusta -teoksessa on tumma pohjavire.

– Marraskuu oli pari vuotta sitten jollakin tapaa erityisen pimeä. Tässä on tällaisia piikkiusiä oksia. Kävelin usein ruusupensaan ohi, joka talvella usein oli aika surkean näköinen. Kuvio tässä päällä on vanha kaavakuva, jolla pyrittiin esittämään kaikki mahdolliset kysymykset. Se liittyy niihin kysymyksiin, joita silloin kyselin itseltäni.

Teos 2019 on katsaus nykygrafiikkaan ja kuvanveistoon

Tapahtuma toimii myös yleiskatselmuksena taiteilijoille ja yleisölle siitä, missä suomalaisessa nykygrafiikassa ja veistotaiteessa tällä hetkellä tehdään.

– Mitä nyt tällä hetkellä tehdään ja myös muiden taiteilijoiden tapaaminen. Täällä on myös usein tuttuja taideopiskelijoita työharjoittelemassa. Sekin on aina hauska nähdä, että nuoremmat ja nuoremmat taiteilijat tapaa, Johansson sanoo.

Reinikainen on samaa mieltä.

– Tämä on itselleni ainakin todella mainio tilaisuus nähdä sellainen läpikattaus siitä, mitä kollegat tekevät ja millaista kuvanveistoa. Tämä on myös tapaamispaikka. Taiteilijat helposti vähän sulkeutuvat oman työhuoneensa kuplaan, mutta tämä on myös sosiaalinen tapahtuma.

Taiteen ostaminen on helppoa aloittaa grafiikasta

Suomalainen näyttely-yleisö on Reinikaisen mukaan hyvin kohteliasta. Enemmän palautetta tulee hänen mukaansa toisilta taiteilijoilta.

– Ehkä sitä palautetta sitten tulee kollegoilta, semmoista päänaukomista. Se on usein semmoista pientä kuittailua, että tämä ei oo nyt ehkä se paras teos, Reinikainen nauraa.

Hollmérus sanoo, että taidegrafiikka on hyvä ostos ensimmäiseksi taideostokseksi.

– Taidegrafiikka on usein aika edullista suhteessa muihin kuvataiteen lajeihin. Se on usein sarjallista ja tehty paperille, niin hinnat voivat olla alhaisempia kuin kuvanveistotaiteessa tai maalauksessa.

Hollmérus sanoo, että Teos 2019 -tapahtumassa käy hyvin monenlaisia näyttelyvieraita.

– Voi sanoa, että noin puolet on taiteen asiantuntijoita, jotka seuraavat aktiivisesti taidekenttää ja tekevät ostoja. Toinen puoli on taas sellaisia, jotka eivät niinkään seuraa kuvataidetta ja joille taiteen ostaminen tai näyttelyissä käyminen ei ole niin tuttua. He saattavat lähteä käymään tällä ihan ex-tempore sunnuntaikävelyllä, ja usein yllättyvät iloisesti. Mielikuva kuitenkin usein on, että taiteessa hintalaput ovat suuria, Hollmérus sanoo.

Tapahtumassa on ilmaiset opastetut kierrokset lauantaina ja sunnuntaina. Teos2019 jatkuu maaliskuun kolmanteen päivään asti. Järjestäjät odottavat tapahtumaan noin 10 000 vierailijaa.

Lue myös:

    Uusimmat