Iiu Susirajan näyttely avautuu New Yorkin MoMassa – taiteilija juhlii kotonaan Turussa: "Aion tilata pitsan ja juoda limukkaa"

Suomalainen valokuvataiteilija Iiu Susirajan yksityisnäyttely avautuu New Yorkin modernin taiteen museossa MoMassa. Turkulainen Susiraja tekee näyttelyllään historiaa, sillä hänestä tulee toinen suomalainen koskaan, joka saa oman näyttelyn maailmankuuluun museoon. 

Susirajan New Yorkin modernin taiteenmuseon MoMan yksityisnäyttely avautuu yleisölle torstaina. MTV Uutiset kävi tutustumassa näyttelyyn ennakolta.

Viidentoista vuoden ajan turkulaistaitelija Susiraja on kuvannut itseään, pääosin kotonaan. Nyt MoMan PS1 -taidemuseossa nähdään hänen näyttelynsä, A Style Called Dead Fish.

Queensin puolella sijaitsevassa taideinstituutissa on nähtävillä Susirajalta yli 50 valokuvaa ja videota vuodesta 2008 nykypäivään saakka.

Miltä tuntui, kun ensimmäistä kertaa kuulit, että maailmankuulu MoMa haluaa sinulta oman näyttelyn? 

– Ymmärsin, että oli isosta asiasta kyse, mutta Suomen galleristini Frej Forsblom oli Zoom-kokouksessa mukana ja hänen piti oikein toistaa, että "kuulit sä Iiu". En varmaan ihan käsittänyt mistä on kyse, Susiraja kertoo MTV Uutisille Zoomin välityksellä Turusta käsin.

Turkulaisen Iiu Susirajan näyttely avautuu New Yorkin arvostetussa MoMa-museossa 2:19
Iiu Susirajan näyttely avautuu New Yorkin arvostetussa MoMa-museossa – katso uutisjuttu!

Susiraja juhlii saavutustaan pitsalla

Susirajalla on ollut teoksia esillä aiempina vuosina pienemmissä gallerioissa New Yorkissa ja Los Angelesissa, mutta ei vielä MoMassa.

Susiraja tekee näyttelyllään historiaa, sillä hänestä tulee toinen suomalainen koskaan, joka saa oman näyttelyn MoMaan. Videotaiteilija Eija-Liisa Ahtila oli ensimmäinen vuoden 2006 näyttelyllään.

Susiraja ei ole itse käynyt MoMassa eikä hän tule tähänkään näyttelyyn paikalle. Näyttelyn avajaispäivän Susiraja aikoo viettää kotonaan.

– Aion tilata pitsan ja juoda limukkaa, Susiraja kertoo.

Vastaveto Instagram-ajalle

Susiraja sanoo saavansa inspiraatiota ihmisestä ja että itsekeskeisyys ja instagram-kulttuuri mietityttävät. MoMan kuraattori Jody Graf uskoo, että Susirajan taide kuvastaa hyvin aikaamme.

– Elämme aikaa, jossa koko ajan pitäisi luoda uutta sisältöä. Hänen työnsä tarjoaa ikään kuin vastavoimaa. Hän on taiteilija, joka luo uusia tapoja kuvata itseään raikkaasti mutta rohkeasti.

– Tässä potretissa on renesanssin henkeä, tummat sävyt ja vaimea tausta. Mutta kun katsot tarkemmin, näet silakat, jotka pilkistävät sormikkaista. Tämä on klassinen Iiu, Graf kuvailee MTV Uutisille.

Useissa teoksissa Susirajalta näkyy paljasta pintaa. Amerikkalaiset ovat alastomuuden kanssa varovaisempia kuin suomalaiset eikä Graf osaa ennustaa, miten yleisö taiteeseen suhtautuu.

– Jos vastaan rehellisesti, en ole varma miten ihmiset reagoivat. Uskon kuitenkin, että suurin osa tulee olemaan vaikuttuneita.

– Hänen huumorinsa kertoo aikakaudestamme loistavasti. Teokset kuvastavat niitä pelkoja ja ahdistuksia, joita ihmiset kokevat tällä hetkellä sekä Yhdysvalloissa vaan myös muualla maailmassa, Graf arvioi.

Kiinnostusta myös muita suomalaistaiteilijoita kohtaan

Graf uskoo, että Susirajan näyttely voi avata ovia myös muille suomalaisartisteille.

– Tämä lisää näkyvyyttä suomalaista taidemaailmaa kohtaan. Minulla oli kunnia vierailla Iiun luona Suomessa reilu kuukausi sitten ja tapaisinkin erilaisia taiteilijoita, Graf kertoo.

Tänä vuonna suomalaistaiteilijat kiinnostavatkin ennätyksellisesti Yhdysvalloissa.

– Suomi on tänä päivänä varmaan paremmin tunnettu Yhdysvalloissa kuin koskaan aikaisemmin ainakin Talvisodan jälkeen. Siihen on monia syitä, kuten Nato-jäsenyys ja kuudes kerta maailman onnellisempana kansana. Ne ovat tuoneet Suomea täällä tapetille ihan toisella tapaa kuin koskaan aikaisemmin, New Yorkin pääkonsuli Jarmo Sareva kertoo.

Susiraja ei ole ehtinyt vielä miettiä, kuinka MoMan jälkeen muutkin isot ovet saattavat avautua.

New Yorkissa on sanonta, että jos pärjää täällä, pärjää missä tahansa. Miten luulet, että ovet avautuvat tämän jälkeen merkittävissä museoissa?

– En osaa oikeastaan tuohon vastata, koska en ole taidemaailmasta perillä, että miten se toimii, Susiraja vastaa Turun kodistaan käsin ja nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat