Yli puolet Suomen kunnista joutuu nostamaan kuntaveroa ensi vuodelle

Kauniaisissa pienin kuntavero ja palveluihin tyytyväisiä kuntalaisia 1:05
Kauniaisissa ollaan tyytyväisiä matalaan veroprosenttiin ja palveluihin.

Ensi vuonna korkein kuntavero on Keski-Pohjanmaalla sijaitsevalla Halsualla, 10,8 prosenttia. Jaetulla kakkossijalla ovat Pohjanmaan maakunnassa sijaitseva Kaskinen ja Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Ylivieska, molemmilla kunnilla kunnallisveroprosentti on 10,3. Halsuan kunnanjohtaja Jari Penttilä sanoo, että veroprosentti on tarpeen.

– Se on ollut meidän pelastus. Me ollaan tarvittu verotuloja kattamaan menoja ja nyt me ollaan sen avulla pysytty pois kriisikuntien luettelosta. Meillä on talous suurin piirtein tasapainossa. Olemme periaatteessa luvanneet, että jos ja kun saamme tuulimyllyalueet pystyyn ja kun alkaa tulla kiinteistöveroa, siinä vaiheessa alamme laskea veroprosenttia reippaasti alaspäin, sanoo Penttilä.

Matalamman kuntaverottajien joukossa ovat tutut pääkaupunkiseudun kunnista. Pienin veroprosentti on ensi vuonna Kauniaisilla 4,4. Kevyemmän verotuksen kuntia ovat myös Espoo ja Helsinki, joiden veroprosentti on molemmilla 5,3 prosenttia.

Muista isoista kaupungeista Vantaalla veroprosentti on 6,4, Turulla 6,9 ja Tampereella 7,6.

Kaikkiaan kuntavero kiristyy ensi vuonna 202 kunnassa. Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallion mukaan osa isoista veronkorotuksista johtuu kustannusten noususta. 

– Vaimea talouskasvu näkyy verotuloissa. Näiden menojen ja tulojen yhteensovittaminen ei vain olisi onnistunut ilman veronkorotusta, sanoo Punakallio.

Missä on Suomen suurin ja missä pienin kuntavero? Tätä kaikkea kuntaverolla maksetaan 8:19

Katso koko haastattelu kuntaverotuksesta.

Katso Kuntaliiton sivuilta oman kuntasi veroprosentti.

Lue myös:

    Uusimmat