Helsingin Sanomat: Neljää koronalle altistunutta ei koskaan löydetty – altistuneiden tavoittaminen oli tuskan ja työn takana

Suomen ensimmäinen koronavirustartunta paljastui Ivalossa – tällaiset ovat tunnelmat paikan päällä 2:26
Tällaiset olivat tunnelmat Ivalossa 30. tammikutta, kun Suomen ensimmäinen koronavirustartunta oli paljastunut.

Neljää koronavirukselle Suomessa altistunutta potilasta ei koskaan löydetty, kertoo Helsingin Sanomat laajassa selvityksessään viruksen rantautumisesta Suomeen.

Tämä tarkoittaa, ettei voida olla varmoja, saivatko he koronavirustartunnan.

Ensimmäisestä koronavirusepäilystä uutisoitiin Inarissa perjantaina 24. tammikuuta. Tämä aloitti valtaisan mediamylläkän Lappiin. Ensimmäinen epäily osoittautui negatiiviseksi, mutta neljä päivää myöhemmin Suomessa todettiin toistaiseksi ainoa koronavirustartunta. Wuhanista kotoisin oleva, Saariselällä lomaillut kiinalaisnainen hakeutui oireiden takia lääkäriin.

Lapin keskussairaalan ylilääkäri Markku Broas kertoi HS:lle, että 32-vuotiaan kiinalaisnaisen tartunnalle altistuneet 21 ihmistä saatiin rajattua yhteen matkailutapahtumaan.

HS:n mukaan altistuneiden tavoittaminen oli perin vaikeaa, sillä turistit olivat ilmoittautuneet tapahtumaan vain etumerkillä tai nimimerkillä. Osa saatiin tavoitetta puhelimitse, osa sähköpostitse, ja näiden kontaktien kautta saatiin yhteyksiä muihin altistuneisiin.

– Viranomaisten olisi hyvä jatkossa miettiä, olisiko henkilötiedot tarpeen merkitä matkailutapahtumissa, sanoo Broas HS:lle.

Neljää altistunutta ei saatu koskaan tavoitettua eikä tunnistettua. Tunnistetuista altistuneista kolme on ehtinyt lähteä Suomesta. Karanteenissa pidettiin kaikkiaan 14 ihmistä, jotka olivat kiinalaisia, singaporelaisia, hollantilaisia, suomalaisia ja eteläkorealaisia.

HS:n mukaan koronaviruksen rantautumista Suomeen ei voida pitää kovin yllättävänä, sillä Lapissa matkaili tammi-helmikuussa tuhansia uutta vuottaan juhlivia ja lomailevia kiinalaisia, myös Wuhanista, josta virus sai alkunsa.

Lue myös:

    Uusimmat