Helsingin Rautatieaseman raju vartijanujakka roihahti seitsemässä sekunnissa – näistä rikoksista kuohuttavan videon henkilöitä syytetään

Helsingin rautatieasemalla vuonna 2018 tapahtuneen väkivaltatilanteen oikeudenkäynti alkoi tiistaina – näin välikohtaus eteni 2:33
Katso Rikospaikassa esitetty videotallenne väkivaltaisesta selkkauksesta: Video näyttää sekasortoisen tilanteen rautatieasemalla.

Perheporukan illanvietto sai karvaan lopun, kun he joutuivat väkivaltaiseen selkkaukseen järjestyksenvalvojien kanssa. Syyttetyjen penkille joutui koko seitsenhenkinen perheseurue ja kolme vartijaa.

MTV Uutisten Rikospaikassa julkaistiin keskiviikkona video Helsingin rautatieaseman valvontakameroihin tallentuneesta välikohtauksesta, jota puidaan nyt käräjäoikeudessa. 

Tilanne on rikosoikeudellisesti kysymyksiä herättävä. Väkivaltainen tilanne näyttää videon perusteella saaneen alkunsa vartijan aggressiosta, mutta syytettyjen penkille joutui kuitenkin koko seitsenhenkinen perheseurue ja 12 vartijasta vain kolme.

Tässä artikkelissa on eritelty eri osapuolten syytekohdat ja kerrattu, mistä selkkaus sai alkunsa.

Jutun tiedot perustuvat valvontakameratalleenteeseen ja oikeusasiakirjoihin.

Tilanne roihahti tölkistä

Kahden veljeksen perheet olivat viettämässä kuolleen isänsä muistojuhlaa Helsingissä lokakuussa vuonna 2018. Seurue oli kiertänyt vainajalle tärkeissä paikoissa Helsingin keskustassa. Illanviettoa oli tarkoitus jatkaa vielä Koillis-Helsingissä Tapanilassa, jonne pääsisi lähijunalla.

Seurue saapui päärautatieasemalle ja asettui asemalaiturin läheisyyteen. Toisella veljeksistä oli kädessään juomatölkki, josta hän otti huikkaa. Vartijat lähestyivät seuruetta, yksi heistä tarttui tölkkiin ja mies vastusti.

Tapahtumat etenivät sekunneissa. Useat vartijat kaatoivat tölkkiä pidelleen miehen asfalttiin, ja hän menetti hetkeksi tajuntansa.

Seuraavaksi maahan kaadettiin miehen veljenpoika, jonka äiti alkoi kuvaamaan tilannetta puhelimellaan. Mies huusi, ettei hän pysty hengittämään vartijoiden otteessa. Myös äiti yritti huutaa vartijoille, että sydänviasta kärsivä poika päästettäisiin irti.

Sekasortoinen tilanne sai jatkoa muun muassa siitä, kun yksi perheseurueen jäsenistä tönäisi naisvartijan maahan.

Kaikkiaan tilanteessa oli 7 perheseurueen jäsentä, 12 vartijaa ja paikalle kerääntyneitä sivullisia.

Näistä rikoksista seuruetta syytetään

Muistojuhlaseurueeseen kuuluneet seitsemän henkeä, viisi miestä ja kaksi naista, saivat kaikki syytteen järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta.

Lisäksi yksi miehistä sai syytteen pahoinpitelystä tönäistessään naisvartijan maahan. Vartijan ranteeseen oli tullut kaksi murtumaa. 

Syyttäjän mukaan seurueen jäsenet olivat “käyttämällä tai uhkaamalla käyttää väkivaltaa yrittäneet estää järjestystä ylläpitävää henkilöä suorittamasta hänelle lain tai asetuksen nojalla kuuluvaa tehtävää tai muuten vaikeuttaneet sanotun tehtävän suorittamista.”

Haastehakemuksen mukaan seurueen jäsenet olivat muun muassa haranneet vastaan kiinniotto-tilanteessa, vaikeuttaneet muiden henkilöiden kiinniottoa ja jättäneet noudattamatta vartijoiden käskyjä. 

Syyttäjä vaatii heille sakkorangaistusta. Seurue kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Vartijoille pahoinpitelysyytteitä

Tilanteessa oli mukaan 12 vartijaa, joista yhdeksän vältti syytteet.

Kolme miesvartijaa sai alun perin syytteet pahoinpitelyistä. Selkeyden vuoksi näistä vartijoista puhutaan seuraavissa yhteyksissä kirjaintunnisteilla A, B ja C. 

Vartijaa A syytetään juomatölkin kanssa kulkeneen miehen veljen pahoinpitelystä. Syytteen mukaan vartija oli heittänyt miehen maahan. 

Vartijoita A ja C syytettiin seurueen naisjäsenen pahoinpitelystä, mutta nainen ja vartija C tekivät asiassa sovinnon. Siksi syytekohta peruutettiin C:n osalta.

Asemalaiturin välikohtaukseen ajautui mukaan myös sivullisia, jotka kerääntyivät seuraamaan tilannetta. Vartijoita B ja C syytetään “tuntemattomaksi jääneen henkilön” pahoinpitelystä. Syytteen mukaan he olivat tönäisseet henkilön selälleen maahan.

Syyttäjä vaatii vartijoille sakkorangaistuksia. Vartijat kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Puolustus: Vartijat provosoivat

Perheseurueen puolustuksen mukaan rauhallisesti käyttäytyneeseen porukkaan oli kohdistettu täysin tarpeettoman raskaita voimakeinoja.

Vartijoiden toiminta oli puolustuksen mukaan ollut kaoottista, provosoivaa, ylimitoitettua ja asiatonta.

– Ennen junaan poistumista perhe oli rauhallisesti paikallaan ja yksi perheen jäsenistä piti kädessään alkoholijuomaa. Tällöin järjestyksenvalvoja tuli väkisin ottamaan tölkin tämän kädestä pois käyttäen heti tarpeettomia fyysisiä voimakeinoja, ja tästä tilanne sai alkunsa, puolustuksen kirjoituksessa todetaan.

Vartijoiden tapahtumailmoituksen mukaan tilanne oli saanut alkunsa, koska paikalla ollut henkilö ”päihtyneenä häiritsee toimialueella järjestystä tai muita henkilöitä”. Perheenjäsenten mukaan he olivat viettäneet aikaa omassa porukassaan muita häiritsemättä. 

Puolustuksessä kiinnitetään huomiota myös siihen, että vartijat kävivät mieheen käsiksi sekunneissa, neuvotteluyhteyden luomiseen sijaan.

– Järjestyksenvalvoja on todella nopeasti, noin seitsemän sekunnin jälkeen paikalle saavuttuaan ottanut juoman perheenjäsenen kädestä.(--) Seitsemää sekuntia ei voida pitää riittävänä, kohtuullisena ja kiinniottoon oikeuttavana aikana, etenkin kun tilanne olisi ollut selvitettävissä suullisesti.

Rautieaseman tapahtumien selvittely alkoi tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa. Ratkaisu annetaan myöhemmin keväällä.

Lue myös:

    Uusimmat