Mainos

Helsingin pörssi korkeimmillaan yli kahteen vuoteen – tässä syy

Osakekurssit ovat nousseet teollisuusmaissa viime viikkoina reippaasti.

Esimerkiksi Helsingissä osakekurssit ovat kohonneet viimeisen kahden viikon aikana yli kahdeksan prosenttia.

Nyt OMX Helsinki-indeksi hätyyttelee jo 7 000:n pisteen rajaa. Viimeksi tällä tasolla oltiin yli kaksi vuotta sitten alkukesästä 2011, kun finanssikriisi alkoi jälleen kärjistyä.

Kursseja ovat nostaneet kansainväliset suursijoittajat, jotka ovat siirtäneet sijoituksiaan kehittyvistä maista Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Muutos alkoi aluksi epävarmuutena Yhdysvaltojen kiristettyä kesän alla rahapolitiikkaansa ja muuttui kurssinousuksi heinäkuussa.

–Kehittyvissä maissa menee nyt huonommin. Kaikista riskipitoisista sijoituksista on vedetty kehittyvistä maista rahaa pois, ja se raha on painunut teollisuusmaihin ja osakekursseihin ja osakkeisiin ja paikkoihin jossa se on vähän turvallisemmassa paikassa. Lähempänä sijoittajia ja tällä tavalla se tulee jatkossakin käymään, sanoo Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju.

Pohjaa nousulle luo Yhdysvaltojen selkeä ja Euroopassa orastavana näkyvä talouskasvu. Siitä on saanut osansa myös Suomi.

– Jotain merkkejä siitä jo on. Toivon mukaan kunnon kasvu rantautuisi vielä Suomeenkin. Luulen, että tämä trendi suuressa kuvassa jatkuu vielä jonkun aikaa, mutta kuoppaista se matkanteko on, arvioi Kangasharju.

Ikävä yllätys saattaisi piillä esimerkiksi siinä, että Euroopassa aletaan kiristää rahapolitiikkaa.

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Lähikuukausina markkinoita heiluttaa toisaalta kiristyvä rahapolitiikka ja toisaalta elpyvä talouskasvu.

– Eli kun arvopapereita tai rahaa painetaan vähän vähemmän kuin ennen, niin kuinka paljon se heiluttaa finanssimarkkinoita? Näyttää, että aika paljon heiluttaa. Mutta samaan aikaan myös talouskasvu paranee ja kiihtyy, ja se tuo tukevampaa pohjaa pörssikursseille, sanooKangasharju.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.