Mainos

Helsingin poliisi: "Nettiasioinnissa poliisi on valovuoden päässä muista viranomaisista"

Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikosen mukaan poliisilla olisi todella paljon kehitettävää nettiasioinnissa.

– Pahimmassa tapauksessa ihmistä vaivataan lupa-asioissa kolme–neljä kertaa poliisiasemalle hoitamaan asiaa, kun netissä tämä voitaisiin paljon helpommin, Riikonen sanoo

Helsingin poliisi uusi huhtikuun alusta organisaationsa ja samalla usea palvelupiste poistuu. Kaartin ja Pikku Roobertinkadun poliisiasemat lakkautetaan kesällä ja Itäkeskus vuonna 2014. Poliisin toiminta keskittyy Pasilaan ja Malmille.

– Olemme suunnitelleet keskustaan palvelupistettä, jossa muun muassa lupa-asioita voisi hoitaa. Parhaassa tapauksessa se olisi yhteinen Itä-, Länsi- ja Keski-Uudenmaan poliisilaitosten kanssa, jolloin esimerkiksi Helsingissä työssä käyvä vantaalainen tai espoolainen voisi hoitaa passiasiansa siellä.

Kun esimerkiksi lakkautetulle Pikku Roban poliisiasemalle ei voi enää mennä tekemään rikosilmoitusta, poliisi kehottaa tekemään ilmoituksen netissä.

Poliisipiirit lakkautettiin

Helsingin poliisi lakkautti kaikki poliisipiirit huhtikuun alusta.

–Olemme siirtyneet suoraan operatiiviseen toimintatasoon, Riikonen kertoo. Tämä tarkoittaa sitä, että poliisipartioita ohjataan suoraan hälytyskeskuksesta ilman mitään karttaan piirrettyjä rajoja.

– Haluamme muodostaa yksissä käsissä toimivan poliisilaitoksen.

Helsingin poliisi jakautuu nyt suoraan hälytystoimintaan, rikostorjuntaan, erityistoimintoihin ja lupahallintoon. Näin myös rikostutkinta on siirtynyt yhden johdon alle.

Rikostorjunta jakautuu kolmeen: päivittäistutkintaan (esim. ryöstöt ja pahoinpitelyt), pitkäkestoiseen tutkintaan (esim. henkirikokset ja talousrikokset) ja paljastavaan tutkintaan (esim. huumejutut ja järjestäytyneen rikollisuuden jutut).

Apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapion mukaan rajat eivät kuitenkaan ole rikoskohtaisia, vaan pikemminkin poliisi pyrkii tekijäkeskeiseen tutkintaan.

Helsingissä rikollisuus keskittyy suhteellisen pienelle joukolle. Esimerkiksi viime vuonna 747 henkilöä syyllistyi yli kymmeneen rikokseen. Heidän tililleen laskettiin kaikkiaan 15 421 rikosepäilyä. Kaikkiaan Helsingin poliisin tietoon tuli liikennerikokset mukaan lukien yhteensä noin 90 000 rikosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.