Helsingin pizzeriat ratsattiin – kinkkusuikaleista paljastui ällöttävä yllätys

Helsingin kaupungin ympäristökeskus selvitti pizzatäytteiden laatua helsinkiläisissä pizzerioissa.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa toteutettiin vuonna 2012 näytteenottoprojekti, jossa tutkittiin pizzatäytteiden hygieenistä laatua. Näytteenotto kohdistettiin erityisesti niihin pizzerioihin, joissa edellisessä selvityksessä oli todettu laadultaan huonoja elintarvikkeita. Näytteitä haettiin pizzerioista syksyllä 2012 sekä uusintanäytteet vuoden 2013 aikana. Tulokset osoittavat, että elintarvikkeiden raaka-aineissa, niiden käsittelyssä sekä kylmäketjun säilymisessä on vielä korjattavaa.

Näytteitä otettiin yhteensä 200 eri pizzeriasta. Näytteistä 117 oli kypsiä lihatuotteita ja 83 kasviperäisiä elintarvikkeita kuten herkkusieniä tai ananasta. Kaikista tutkituista näytteistä 67 prosenttia oli hygieeniseltä laadultaan hyviä, 16 välttäviä ja 17 prosenttia huonoja.

Kinkkusuikaleissa suolistoperäisiä bakteereita

Kypsän lihan näytteistä 73 prosenttia oli hygieeniseltä laadultaan hyviä, 12 välttäviä ja 15 prosenttia huonoja. Huonoksi arvioitiin useimmin kinkku- tai pizzasuikaleet. Huono hygieeninen laatu aiheutui yleisimmin korkeasta aerobisten mikrobien ja suolistoperäisten bakteerien kokonaispesäkelukumäärästä. Kolmessa näytteessä Listeria monocytoges -bakteerimäärä oli niin suuri, että näyte arvioitiin huonoksi.

Kasvisnäytteistä 58 prosenttia oli hygieeniseltä laadultaan hyviä, 22 välttäviä ja 20 prosenttia huonoja. Huonoksi arvioitiin useimmin säilötyt herkkusienet ja ananakset. Kasvisten huono laatu johtui yleisimmin suuresta hiivojen määrästä. Hiiva ei itsessään ole vaarallista ihmiselle, mutta kertoo esimerkiksi tuotteen iästä.

Jos näytetulos oli huono, neuvottiin ravintoloita oikeissa säilytys- ja käsittelyolosuhteissa ja haettiin uusintanäyte. Uusintanäytteitä haettiin yhteensä 30 ja näistä 56 prosenttia arvioitiin mikrobiologiselta laadultaan hyväksi, viidennes välttäväksi ja 12 prosenttia huonoksi. Huonoksi arvioiduista näytteistä haettiin edelleen uusintanäytteet. Näistä yhtäkään ei arvioitu enää huonoksi.

Lämpötilat olivat suurimmassa osassa tuotteista säädösten mukaisia. Lämpötilojen vaihteluväli oli kuitenkin suurin huonoksi arvioiduilla tuotteilla.

Tulokset parempia kuin vuonna 2010

Verrattaessa tuloksia vuoden 2010 selvitykseen havaittiin, että mikrobiologiselta laadultaan hyviä näytteitä oli tässä projektissa hieman vähemmän kuin aiemmassa. Tulos oli odotettavissa, sillä selvityksessä keskityttiin erityisesti niihin pizzerioihin, joista oli edellisessä tutkimuksessa satu huonoja näytetuloksia. Huonoksi arvioitiin tässä selvityksessä kuitenkin hieman vähemmän elintarvikkeita kuin edellisessä. Erityisesti listeriabakteeria löytyi selvästi vähemmän.

Tarkastuksia suunnataan edelleen erityisesti niihin pizzerioihin, joista saatiin huonoja näytetuloksia.Vähäisemmistäkin listerialöydöksistä on tärkeä tiedottaa viranomaista, jonka alueella valmistuslaitos sijaitsee.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja