Helsingin keskustan kelluvassa merikylpylässä uidaan pian ulkoaltaissa ympäri vuoden

Helsingin keskustan kelluvassa merikylpylässä uidaan ympäri vuoden 1:50

Elokuusta lähtien Helsingin ydinkeskustassa, Kauppatorin vieressä voi uida kolmessa ulkoaltaassa ympäri vuoden ja lämpöä voi hakea kolmesta saunasta. Altaat ja saunat kuuluvat vaiheittain aukeavaan Suomen ensimmäiseen kelluvaan Allas Sea Pool -merikylpylään. Tänään paikalle hinattiin altaista suurin – 25 metrinen makeavesiallas.

Kelluvan merikylpylän tavoitteena on tarjota urbaania kylpyläkulttuuria sekä kaupungin asukkaille että turisteille.

– Tämä kylpylä on ainutlaatuinen maailmassa. Missään muualla ei ole vastaavaa kokonaisuutta, jossa olisi keskellä kaupunkia kelluvia uima-altaita, saunoja, auringonottopaikkoja, ravintola sekä liikunta- ja hyvinvointipalveluja, iloitsee Helsinki Allas Oy:n toimitusjohtaja Raoul Grünstein.

–  Tämä paikka voi virkistää kaikkia sekä tarjota hurjia kokemuksia erityisesti turisteille talvipakkasilla, Grünstein uskoo.

Haastavat olosuhteet

Helsingin kelluvaan merikylpylään tulee kaikkiaan kolme ulkouima-allasta: lämmitetty makeavesiallas, lämmitetty lastenallas sekä merivesiallas. 

– Merivesialtaassakin on taatusti puhdasta vettä, sillä se otetaan putkella satama-altaan ulkopuolelta. Lisäksi vesi suodatetaan ja siihen tulee UV-säteilytys, merikylpylä-hankkeen johtohahmo Grünstein vakuuttaa.

Kelluvien altaiden suunnittelu ja rakentaminen on ollut Helsingin olosuhteisiin poikkeuksellisen haastavaa, vaikka niiden tekijällä suomalaisella Marinetekillä on kokemusta meriuimaloiden valmistamisesta Tanskaan, Norjaan ja Gibraltarille.

– Tässä Kauppatorin edustalla tuuli, aallokko ja jääolosuhteet ovat tavallista vaikeampia. Isot laivat pyörivät tässä samassa satama-altaassa ja niiden potkurit liikuttelevat jäitä,  kuvailee Marinetekin pääarkkitehti Timo Urala.

Urala myös vakuttaa, että kovatkaan pakkaset eivät saa altaiden vesiputkia jäätymään. 

Suurimman ulkoaltaan veden pitäminen +25-asteisena ympäri vuoden herättää epäilyjä energiantuhlauksesta, mutta hankkeen isät torjuvat epäilyt.

– Meillä on useita keinoja, joilla lämminvesiallas eristetään sekä merestä että ilmasta. Altaassa on muun muassa kaksoisteräspohja, lisäksi voimme käyttää allaspeitteitä ja katosta.

Presidentillisiä kylpijöitä

Allas Sea Pool -merikylpylä sijaitsee aivan presidentinlinnan edessä, mikä herättää turistien lisäksi toiveita myös presidentillisistä kylpijöistä.

-Täytyy kutsua presidentti Sauli Niinistö saunomaan ja uimaan. Varmaan meillä on salaisena toiveena, että presidentti kävisi täällä arvovieraineen heidän päiväohjelmansa puitteissa, Grünstein kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat