Mainos

Helsingin keskustan kelluvassa merikylpylässä uidaan pian ulkoaltaissa ympäri vuoden

1:50

Elokuusta lähtien Helsingin ydinkeskustassa, Kauppatorin vieressä voi uida kolmessa ulkoaltaassa ympäri vuoden ja lämpöä voi hakea kolmesta saunasta. Altaat ja saunat kuuluvat vaiheittain aukeavaan Suomen ensimmäiseen kelluvaan Allas Sea Pool -merikylpylään. Tänään paikalle hinattiin altaista suurin – 25 metrinen makeavesiallas.

Kelluvan merikylpylän tavoitteena on tarjota urbaania kylpyläkulttuuria sekä kaupungin asukkaille että turisteille.

– Tämä kylpylä on ainutlaatuinen maailmassa. Missään muualla ei ole vastaavaa kokonaisuutta, jossa olisi keskellä kaupunkia kelluvia uima-altaita, saunoja, auringonottopaikkoja, ravintola sekä liikunta- ja hyvinvointipalveluja, iloitsee Helsinki Allas Oy:n toimitusjohtaja Raoul Grünstein.

–  Tämä paikka voi virkistää kaikkia sekä tarjota hurjia kokemuksia erityisesti turisteille talvipakkasilla, Grünstein uskoo.

Haastavat olosuhteet

Helsingin kelluvaan merikylpylään tulee kaikkiaan kolme ulkouima-allasta: lämmitetty makeavesiallas, lämmitetty lastenallas sekä merivesiallas. 

– Merivesialtaassakin on taatusti puhdasta vettä, sillä se otetaan putkella satama-altaan ulkopuolelta. Lisäksi vesi suodatetaan ja siihen tulee UV-säteilytys, merikylpylä-hankkeen johtohahmo Grünstein vakuuttaa.

Kelluvien altaiden suunnittelu ja rakentaminen on ollut Helsingin olosuhteisiin poikkeuksellisen haastavaa, vaikka niiden tekijällä suomalaisella Marinetekillä on kokemusta meriuimaloiden valmistamisesta Tanskaan, Norjaan ja Gibraltarille.

– Tässä Kauppatorin edustalla tuuli, aallokko ja jääolosuhteet ovat tavallista vaikeampia. Isot laivat pyörivät tässä samassa satama-altaassa ja niiden potkurit liikuttelevat jäitä,  kuvailee Marinetekin pääarkkitehti Timo Urala.

Urala myös vakuttaa, että kovatkaan pakkaset eivät saa altaiden vesiputkia jäätymään. 

Suurimman ulkoaltaan veden pitäminen +25-asteisena ympäri vuoden herättää epäilyjä energiantuhlauksesta, mutta hankkeen isät torjuvat epäilyt.

– Meillä on useita keinoja, joilla lämminvesiallas eristetään sekä merestä että ilmasta. Altaassa on muun muassa kaksoisteräspohja, lisäksi voimme käyttää allaspeitteitä ja katosta.

Presidentillisiä kylpijöitä

Allas Sea Pool -merikylpylä sijaitsee aivan presidentinlinnan edessä, mikä herättää turistien lisäksi toiveita myös presidentillisistä kylpijöistä.

-Täytyy kutsua presidentti Sauli Niinistö saunomaan ja uimaan. Varmaan meillä on salaisena toiveena, että presidentti kävisi täällä arvovieraineen heidän päiväohjelmansa puitteissa, Grünstein kertoo.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.