Suomalaisesta Allas Sea Poolista tulee vientituote! Merikylpylä nousee Tukholman paraatipaikalle – neuvotteluja useissa muissakin eurooppalaiskaupungeissa

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Katso aiheesta lisää MTV Uutiset Livestä hetken kuluttua!

Noin 20 miljoonan euron kelluva merikylpylä on tarkoitus rakentaa lähelle Gamla Stanin metroasemaa. Hanketta vetää Helsingin kauppatorilla sijaitsevaa Allas-merikylpylää pyörittävä Nordic Urban-yhtiö.

Nordic Urbanin toimitusjohtaja Raoul Grünstein on tyytyväinen. Tänään Tukholmassa julkistettiin kylpylähanke, jota Grünstein on ollut mukana suunnittelemassa ja neuvottelemassa 2,5 vuotta.

– Kylpylä tulee aivan Tukholman keskustaan Gamla Stanin edustalle ja kokonaan kelluvana hankkeena. Olemme innoissamme. Tämä on ollut luottamuksellista parin vuoden ajan, ja nyt siitä voi vihdoin puhua, Grünstein iloitsee.

Kuinka vaikeaa oli löytää Tukholmasta paikka merikylpylälle? 

– Tukholma on hieno kaupunki, jossa on paljon vesialueita. Mutta vähän niin kuin muissakin kaupungeissa, vesialueet ovat usein huonosti hyödynnettyjä. 

– Sieltä löytyi useita paikkoja, mutta aina oli jokin asia, mikä ei ollut paras mahdollinen.

Etsintää puolestaan helpotti se, että kaupungin johto innostui asiasta. Kylpylä toteutetaan kokonaan kelluvien rakenteiden päälle. 

– Siellä on metropysäkki ihan vieressä, ja se on heti Gamla Stanin edustalla eli miellyttävää seutua. 

20 miljoonan euron hanke

Helsingissä Altaalla vieraili viime vuonna 300 000 kylpyläkävijää ja  kaiken kaikkiaan 800 000 kävijää. Kustannusarvio Tukholman kylpylälle on noin 20 miljoonaa euroa. 

– Tukholma on asukasluvultaan tuplakokoinen Helsinkiin nähden, eli tehdään jonkin verran suurempana esimerkiksi altaita ja saunamaailmaa.

Miltä kylpylä Tukholmassa tulee näyttämään?

– Haasteena on se, että haluamme tehdä suomalaista puuarkkitehtuuria, joka ei liikaa kilpaile historiallisten rakennusten kanssa. Jonkinlaista balanssia tullaan hakemaan, Raoul Grünstein vastaa.

Oslon kanssa neuvottelut käynnissä

Tukholman kaupunkikehityslautakunta päättää alueen varaamisesta merikylpylälle ensi viikon torstaina. Varauksella ja kylpylähankkeella on kaupungin johdon ja viiden suurimman puolueen tuki. 

– Olemme myös neuvotelleet Osloon hanketta kahden vuoden ajan.

– Lisäksi käymme noin kahdeksassa eurooppalaisessa ja yhdysvaltalaiskaupungissa neuvotteluja. Näistä ei ikävä kyllä vielä pysty kertomaan enempää,  mutta hienoja kaupunkeja.

Suomessa toiminta on laajenemassa Turkuun, Ouluun ja Espooseen. 

Miten kuvailisit, millainen vientituote merikylpylä on? 

– Tämä on palveluvientituote. Suomen viennin pääpainopiste on ollut pitkään teollisuudessa. Me haluamme viedä palvelua ja elämyksiä.

– Useissa kaupungeissa keskusta ei ole niin elävä, kuin mitä kaupungin avainhenkilöt toivoisivat. Tämä on hyvä ratkaisu siihen, mitä kaupungeissa voitaisiin tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat