Helsingin keskustakirjasto Oodissa huumeita myynyttä miestä puukottanut mielentilatutkimukseen – tuomittu aiemmin taposta

Oodin rikosepäillyt saatiin kiinni – rikostarkastaja kertoo viimeisimmät tiedot 2:17
Videolla rikostarkastaja kertoo, mitä tapauksesta tiedettiin helmikuussa.

Helsingin käräjäoikeus määräsi Helsingin keskustakirjasto Oodissa toista miestä reiteen puukottaneen mielentilatutkimukseen. Puukotus tapahtui helmikuussa kirjaston invavessaan sovitun huumekaupan yhteydessä.

Oikeus ei ottanut vielä kantaa rikosnimikkeisiin, mutta toteaa perjantaina antamassaan välituomiossa, että mielentilatutkimukseen nyt määrätty mies ja hänen avopuolisonsa puukottivat kumpikin huumekauppiasta ja veivät tältä lompakon ja pienen määrän huumeita. Mies löi uhria reiteen ja nainen selkään.

Tilanne päättyi, kun Subutexiä myymässä ollut mies sai vedettyä invavessan hätänarusta ja paikalle tulivat vartijat.

Pariskunta onnistui hämäämään vartijoita sanomalla joutuneensa hyökkäyksen uhriksi ja pääsi livahtamaan pois paikalta. Heidät saatiin kiinni myöhemmin.

Epäillyllä raju rikostausta


Syyttäjä vaati, että reiteen puukottaneelle miehelle tehdään mielentilatutkimuksen lisäksi vaarallisuusarvio. Hänet on tuomittu vuonna 2014 taposta liki kymmenen vuoden vankeuteen. Mies ehti olla ehdonalaisessa vapaudessa henkirikostuomionsa jälkeen noin puolitoista vuotta.

Jo tätä ennen mies on tuomittu vuonna 2012 pahoinpitelyistä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Oikeus totesi, että on myös miehen itsensä etu, että hänen vaarallisuutensa tutkitaan. Tällaisessa tutkimuksessa selvitetään, onko ihminen erittäin vaarallinen toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle ja mitkä tekijät voisivat johtaa tulevaisuudessa vastaavanlaiseen käytökseen.

Syyttäjä vaatii puukotuksen 26-vuotiaalle uhrille kymmenien päiväsakkojen rangaistusta huumausainerikoksesta. 25-vuotiaalle naiselle syyttäjä vaatii vähintään kolmen vuoden pituista vankeutta törkeästä ryöstöstä ja reiteen puukottaneelle 44-vuotiaalle miehelle kuuden vuoden vankeutta törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä.

Oikeus päättää seuraamuksista ja rikosnimikkeistä vasta sen jälkeen, kun miehen mielentilatutkimus valmistuu. Tässä vaiheessa oikeus kuitenkin arvioi jo mielentilatutkimukseen määrätyn miehen osalta, että edellytykset vähintään kolmen vuoden vankeuteen ovat olemassa.

Lue myös:

    Uusimmat