Helsingin kaupunginvaltuusto sai hyväksyttyä yleiskaavan – mukana kiistelty Malmin kenttä

Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Helsingin uuden yleiskaavan. Valtuusto päätti asiasta yli kuusi tuntia kestäneessä istunnossa varhain torstaiaamuna. Yleiskaavan palautuksesta uuteen käsittelyyn äänestettiin illalla ja yöllä useaan kertaan. 

Uuden yleiskaavan kantava teema on joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen suosiminen autoilun kustannuksella. Sen varaukset mahdollistavat Helsingin kasvun vähintään 860 000 asukkaaseen ja vuoteen 2050 mennessä.

Yleiskaava perustuu näkemykseen, jonka mukaan Helsinki on vastedes raideliikenteen verkostokaupunki, jolla on nykyisestä laajentunut kantakaupunki.

Yleiskaavassa määrätään muun muassa kaupunkibulevardien rakentamisesta Helsingin sisääntuloväylille ja Keskuspuiston kaventamisesta asuntojen tieltä.

Ratkaisevassa kokouksessa valtuutettuja puhuttivat etenkin Keskuspuisto ja Malmin lentoaseman maa-alue.

Eduskunta pui Malmin tilannetta

Karkeasti kolmasosa Helsingin lähivuosikymmenten rakentamisesta tehdään nykyisille asuinalueille. Toinen kolmannes rakennetaan niin sanotuille kaupunkibulevardeille ja loput uusille asuinalueille, kuten Malmin lentokentälle.

Oman mutkansa yleiskaavan etenemiseen tuo lentokentän rakentaminen asuinkäyttöön. Kentän säilyttämistä vaativa kansalaisaloite keräsi yli 50 000 allekirjoitusta, joten se etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Valtio on kuitenkin jo päättänyt lopettaa Finavian toiminnan Malmin kentällä, ja kentän maapohja on Helsingin omistuksessa. Tämän vuoksi ei ole todennäköistä, että eduskunta enää puuttuisi kentän kohtaloon.
Asemakaava tarkentaa 

Yleiskaavaan lisättiin äskettäin Otso Kivekkään (vihr.) ja Lasse Männistön (kok.) lausuma, jonka mukaan muun muassa Keskuspuiston maankäyttö ratkaistaan tarkemmin jatkosuunnittelussa. Lausuman lähtökohta on, että Keskuspuisto säilytetään mahdollisimman laajana.

Yleiskaavan hyväksyminen ei vielä tarkoita, että kaikki siinä esitetyt asiat toteutuisivat sellaisenaan. Esimerkiksi rakennusalueiden rajoista päätetään vasta asemakaavan yhteydessä.

Malmin kentän kohtaloa on puitu pitkään.

Malmin lentokentällä paljon kavereita  18.11.2014 2:06

Lue myös:

    Uusimmat