Helsingin hiljainen rautatieasema aamulla kuin sumujen silta – lipun ostanut turisti ihmeissään lakosta

Helsingin rautatieasema oli aamuseitsemän aikaan selvästi tavallista arkiaamua hiljaisempi, vaikka lähijunaliikenne toimikin melko lailla tavalliseen tapaan.

VR:n konduktöörien vuorokauden mittainen työnseisaus vaikutti olevan hyvin kaukojunien käyttäjien tiedossa, mutta muutama epätietoinen matkustaja asemahallissa kulki.

"En saanut mitään tietoa lakosta"

Yksi heistä oli brittituristi Kate Rushton, joka odotteli laukkuineen lipunmyynnin aukeamista. Rushton oli ostanut pari päivää sitten Rovaniemelle aamujunalipun, mutta hänellä ei ollut aavistustakaan lakosta tai sen vaikutuksista junaliikenteeseen.

– Vaikka ostin lipun netistä, en ole saanut sähköpostiini mitään viestiä lakosta. Junani piti lähteä kello 6.27.

Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva Rushton sanoo yllättyneensä hieman siitä, että Suomessakin lakkoillaan näin suurella mittakaavalla.

– Ajattelin, että tällaista tapahtuu enemmän esimerkiksi Ranskassa. Näin lyhyellä varoitusajalla tuleva lakko on kai Pohjoismaissa melko poikkeuksellista?

Rushton ehti odottelunsa aikana jo ostaa tälle päivälle lentolipun Rovaniemelle, mutta hän halusi käydä vielä VR:n lipunmyynnissä hakemassa hyvitystä.

– Maksoin lentolipusta noin sata puntaa enemmän kuin junalipusta. Minulla on junalippu myös paluumatkalle Rovaniemeltä Helsinkiin ensi viikolla – toivottavasti mielenilmaukset eivät jatku enää silloin. Toisaalta ymmärrän kyllä konduktöörejä.

Rushtonin tarkoituksena on jatkaa Rovaniemeltä vielä bussilla tai autokyydillä Inariin asti. Hän haluaa nähdä pohjoisessa saamelaisia poromiehiä.

– Saamelaiskulttuuri kiinnostaa, koska olen lukenut, että he ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa.

Konduktöörien lakko pysäytti kaukoliikenteen 0:35

VR:n konduktöörien lakko pysäyttää kaukojunaliikenteen 1:46

Lue myös:

    Uusimmat