Helsingin asema-aukion hyppypotkusta tuomitulle uusi vankeusrangaistus – kielletyn uusnatsijärjestön jäsen tuomittiin pahoinpitelystä sorkkaraudalla

2:13

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenenä tunnettu Jesse Torniainen tuomittiin kesällä kahdesta Vantaalla tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Katso videolta juttu Torniaisen aiemmasta rangaistuksesta paljon kohua herättäneessä tapauksessa.

Torniainen on ennestään tuomittu väkivaltarikoksista, joista tunnetuin lienee Helsingin rautatieasemalla tehty hyppypotku. Uhri kuoli myöhemmin, mutta oikeus katsoi Torniaisen syyksi näytetyn vain törkeän pahoinpitelyn.

Nyt oikeudessa käsitellyt pahoinpitelyt tapahtuivat viime vuoden lokakuussa. Olutta illan aikana nauttinut Torniainen oli mennyt humalaisen seurueen luo, jonka kanssa hänellä tuli riitaa.

Vei sorkkaraudan ja löi

Torniaisen näkemyksen hän tuli paikalle estämään kahden seurueen välisen tappelun, jonka jälkeen hän itse joutui aggression kohteeksi.

Riita yltyi siihen pisteeseen, että Torniainen löi miestä takaraivoon ja kasvoihin. Toista miestä hän löi kerran kasvoihin ja sorkkaraudalla voimakkaasti kylkeen. Tekojen johdosta uhrilta murtui kylkiluu ja hänelle tuli ilmarinta.

Torniainen vetosi asiassa hätävarjeluun, koska toinen miehistä oli lähestynyt häntä pesäpallomailan kanssa. Oikeus kuitenkin katsoi valvontakameranauhan perusteella, että Torniainen oli itse provosoinut tilannetta perustellakseen väkivallan käytön ja lyönyt uhria jo ennen mailan hakua.

Torniainen vetosi hätävarjeluun myös toisessa tapauksessa, jossa hän oli lyönyt uhria sorkkaraudalla. Oikeus katsoi perusteen osittain päteväksi, sillä se katsoi Torniaisen riistäneen sorkkaraudan sillä häntä uhkailleelta toiselta mieheltä lyömällä tätä päähän.

Sen sijaan teon jatkuminen iskemällä sorkkaraudalla uhria kylkeen ylitti hätävarjelun rajat. 

Aiempi rikostausta kovensi tuomiota

Torniainen tuomittiin kahdesta pahoinpitelystä 6 kuukauden 15 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Rangaistusta kovensivat Torniaisen aiempi väkivaltarikostausta, joka oikeuden mukaan osoitti tämän piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.

Lisäksi Torniainen määrättiin korvaamaan uhrille 1500 euroa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta.

Torniainen on tullut tunnetuksi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenenä. Pohjoismainen vastarintaliike määrättiin lakkautettavaksi viime vuoden marraskuussa, ja hovioikeus yhtyi viime kuussa käräjäoikeuden päätökseen. Vielä on epäselvää, antaako korkein oikeus valitusluvan päätöksestä.

Oikeudessa käsitellyllä väkivallalla ei tiettävästi ole yhteyttä Torniaisen uusnatsitoimintaan.

Ministeri Lauri Tarasti arvioi järjestön lakkauttamisen seurauksia tuoreeltaan käräjäoikeuden päätöksen jälkeen.

2:30

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja