Hovioikeus: Uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike on lakkautettava

Uusnatsijärjestön lakkauttamisen käsittely alkoi Turun hovioikeudessa 1:20

Turun hovioikeus päätti käräjäoikeuden tavoin, että uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike ja taustayhdistys Pohjoinen perinne on lakkautettava.

Video: Uusnatsijärjestön lakkauttamista käsittelevä hovioikeuskäsittely alkoi tasan kuukausi sitten.

Vastarintaliikkeen toiminta on hovioikeuden mukaan yleisen edun vastaista. Tästä syystä varoitus ei ole hovioikeuden mukaan riittävä.

–  Asiassa on joka tapauksessa selvitetty, että PVL hyväksyy yhdistyksen ja sen arvojen puolesta tehdyn väkivallan. Edellä lausutusta on pääteltävissä, että yhdistys tosiasiallisesti hyväksyy sen toimintaan liittyvän väkivallan. Tällainen toiminta ei nauti yhdistymisvapauden suojaa.

Vastarintaliike on julistautunut kansallissosialistiseksi. Oikeudessa se pyrki todistamaan, ettei sen kansallissosialismi ole sama aate kuin natsi-Saksassa. Vastarintaliike myös vetosi siihen, että arvioinnissa on huomioitava yhdistyksen vähäinen jäsenmäärä, "vision epärealistisuus" ja monipuolinen toiminta.

Vastarintaliike vetosi oikeudessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuihin, joissa rima perusoikeuksien rajoittamiseen on korkea. Myös Suomessa yhdistyksen lakkauttaminen on erittäin harvinaista. Viimeksi lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoimen yhdistyksiä vuonna 1977.

"Kannattaa apartheidin kaltaista järjestelmää"

Oikeus toteaa tuomiossaan, että Helsingin asema-aukion hyppypotkujutussa tuomittu Jesse Torniainen on myöntänyt vastarintaliikkeen kannattavan rotuerottelua.

– Jesse Torniainen on hovioikeudessa häntä todistelutarkoituksessa kuultaessa kertonut, ettei PVL kannata apartheidin kaltaista rotuerottelua, mutta PVL haluaa, että Suomessa asuu lähinnä vain suomalaisia.

Oikeuden mukaan käräjäoikeuden tulkitsemin tavoin kirjallisista todisteista voi todeta, että "rotuopilla ja rotujen erillään pitämisellä" on keskeinen merkitys vastarintaliikkeen toiminnassa.

Hovioikeus myös toteaa, että holokaustin kyseenalaistaminen tai vähättely ei ole mielipiteenä hyväksyttävää. Oikeus piti riidattomana seikkana, että vastarintaliike vähättelee holokaustia ja kyseenalaistaa sitä.

Juttua täydennetty kello 15.13.

Lue myös:

    Uusimmat