Helposti fiksuksi! 5 hauskaa harrastusta, jotka kasvattavat älykkyyttäsi

Tietokirjojen lukeminen ei ole ainoa tie viisauteen. Näiden harrastusten avulla kasvatat älykkyyttäsi hauskalla tavalla. 

Oppitunneilla tai tietokirjan ääressä istuminen tekee sinusta taatusti fiksumman, mutta tämä oppimisen muoto ei sovi kaikille. Heihin, jotka kaipaavat elämäänsä jännitystä ja aktiviteetteja, ei kirjojen ääressä istuminen tehoa. Onneksi on olemassa paljon harrastuksia, jotka parantavat kognitiivisia kykyjä ilman turhaa pänttäämistä.

Näiden harrastusten avulla älykkyytesi kasvaa, ja samalla pääset toteuttamaan persoonallisuuttasi. 

1. Lenkkeily

Kaikki tietävät, että lenkkeily tekee hyvää keholle, mutta tiesitkö, että se tekee hyvää myös aivoillesi? Lenkkeily nimittäin kehittää ympäristöä huomioivaa kuvamuistia. Kuvamuisti on välttämätön liikenteessä selviämiseen, sillä sen avulla havaitaan muun muassa muuta liikennettä ja liikennemerkkejä.

Säännöllisen liikkumisen ei tarvitse olla tylsää rutiinia, vaan mitä monipuolisemmin liikut, sitä parempaa se tekee aivoillesi. Muuta siis tuttua juoksulenkkiäsi ja valitse aivojasi haastava reitti.

2. Musisointi

Erilaisten soittimien soittaminen on ennen kaikkea hauskaa, mutta myös älyllisesti kehittävää. Soittaminen edistää tutkitusti kognitiivisia taitoja ja teoreettista oppimista.

Mitä aikaisemmin lapsi aloittaa soittimen soittamisen, sitä paremmat verbaaliset kyvyt hänelle kehittyvät. Tutkimusten mukaan soittimia soittavat lapset ovat kaiken kaikkiaan puhekyvyiltään lahjakkaampia kuin soitinta soittamattomat lapset. Vielä ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa, sillä myös uuden oppiminenkin on hyväksi aivoillesi.

3. Videopelien pelaaminen

Videopelit saavat osakseen usein kritiikkiä, mutta pelien ääressä istuminen ei ole pelkästään huono asia. Pelit nimittäin kehittävät aivoja usealla eri tavalla. Pelien pelaaminen kehittää erityisesti lyhytkestoista työmuistia, sillä aivot joutuvat jatkuvasti prosessoimaan uutta. Pelit kehittävät lisäksi hienomotoriikkaa, hahmottamiskykyä ja strategista ajattelua.

Tutkimuksien mukaan 30 minuutin päivittäinen pelaaminen vaikuttaa aivoihisi positiivisella tavalla. Pelaaminen kannattaa pitää kohtuullisena, sillä positiiviset vaikutukset on todettu ainoastaan maltillisten pelimäärien kohdalla.

4. Uuden kielen opetteleminen

Uuden kielen opetteleminen on hyödyllistä ennen kaikkea matkustamisen kannalta, mutta se voi myös hidastaa aivojen ikääntymistä. Uuden kielen oppimisen onkin todettu olevan erityisen hyödyllistä etenkin vanhemmalla iällä.

Useamman kielen puhuminen vaikuttaa positiivisesti aivojen toimintaan, jolloin aivojen toimintakyky paranee myös muiden tehtävien osalta. Näitä ovat muun muassa suunnittelu- ja ongelmanratkaisutehtävät. Uuden kielen opiskelu on mobiiliapplikaatioiden ja pelien avulla nykyisin todella helppoa.

5. Lukeminen

Tietokirjat eivät ole ainoita kirjoja, joiden avulla voit kasvattaa älykkyyttäsi. Romaanien, sarjakuvien ja lehtien on nimittäin todettu vaikuttavan aivojen toimintaan yhtä tehokkaasti. Pääasia ei ole mitä luet, vaan se että ylipäätään luet. Päivittäisen lukemisen on todettu vaikuttavan erityisesti vasempaan aivopuoliskoon, joka on yhteydessä kielelliseen älykkyyteen. 

Lisäksi lukemasi asiat heijastuvat aivojen toimintaan. Jos esimerkiksi luet autolla ajamisesta, aivosi reagoivat aivan kuin itsekin ajaisit autoa. Tehokasta, eikö totta?

Lue myös:

    Uusimmat