Helle hiipuu, sateita ja ukkosia Suomen yli – ”Helleputkiennätystä tuskin syntyy”

Suomen yli kulkeva sade- ja ukkosalue viilentää säätä alkuviikolla. Helteet väistyvät, mutta loppuviikolla päästään kuitenkin yhä kesäisiin lukemiin. Sadekuuroja tulee ajoittain.

Alkaneesta viikosta on tulossa viime viikkoja viileämpi ja epävakaisempi.

Tänään maanantaina hellelukemiin päästään vielä osassa maan etelä- ja keskiosaa. Sadealue on kuitenkin jo levittäytymässä lounaasta ja illalla sataa maan lounaisosassa. Sateet kulkevat yön ja tiistain aikana kohti itää ja pohjoista.

– Sateissa on mukana myös ukkosta ja sateet voivat olla paikoin rankkoja, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Tiistaina aamulla sateet ovat maan itäosassa ja Oulun korkeudella asti. Tiistaina päivällä sataa pohjoisessa. 

Mikäli jossain päin Suomea mitataan hellettä vielä tiistaina, sivutaan vuodelta 1973 olevaa helleputkiennätystä. Silloin oli 38 päivän yhtämittainen jakso, jolloin jossain päin Suomea mitattiin hellettä. Ilmatieteen laitoksen sähköiset tilastot alkavat vuodesta 1959.

Uusi ennätys vaatisi hellettä vielä keskiviikkonakin.

– Helteen mahdollisuus pienenee, joten en usko, että uutta ennätystä syntyy, sanoo Pekka Pouta.

Alkuviikon sadealueen jälkeen lämpötilat kohoavat etelässä yli 20 asteeseen, pohjoisessa jäädään enimmäkseen hieman alle 20 asteen.

Keskiviikosta perjantaihin sadekuurot ovat mahdollisia päivittäin, joukossa on paikoin myös ukkosta. 

– Nyt kun meri ja järvet ovat lämpimiä, sadekuuroja voi tulla mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, varsinkin merien ja suurten järvien lähellä. Sadekuurot ovat kuitenkin nopeasti ohimeneviä ja välissä paistaa aurinko.

– Tämän hetken ennusteen mukaan viikonlopuksi näyttäisi osuvan vähäsateinen ja melko lämmin pätkä. Etelässä ollaan 20 ja 25 asteen välillä ja pohjoisessakin lähes 20 asteessa, ennustaa Pekka Pouta.

Seuraa sade- ja ukkosennustetta MTV:n sääsivuston sadetutkasta

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:






Uusimmat