Hellapoliisi: Näin järjestät kevään upeimmat juhlat

Kevät on valmistujaisten aikaa. Mutta miten juhlat kannattaa suunnitella ja mihin kannattaa panostaa? Suosittu Hellapoliisi-blogisti neuvoo, miten saat juhlistasi ikimuistoiset.

Kevät on tulvillaan erilaisia juhlia, joiden järjestämisessä pitää ottaa monta asiaa huomioon. Yksi tärkeimmistä asioista juhlia suunniteltaessa on varmasti tarjottavien valinta. Millaiseen tarjoiluun on syytä panostaa?

– Kannattaa ottaa huomioon juhlien luonne. Onko kyseessä aamupäivään, iltapäivään tai iltaan ajoittuva juhla, vai viipyvätkö vieraat koko päivän aina yöhön asti? Iltapäivän juhla on järjestäjälleen kiitollisin, sillä vieraat ovat todennäköisesti silloin jo syöneet lounaan ja tarjottava voi olla kevyttä. Suolaiset tarjoilut päihittävät makeat nykypäivänä ja siksi suolaiseen kannattaa panostaa enemmän, Hellapoliisi-blogisti Kati Jaakonen kertoo.

On myös syytä miettiä, paljonko on valmis pulittamaan monipuolisesta tarjoilusta.

– Ihan ensin mieti budjetti. Kuinka paljon voit sijoittaa juhliin? Jos juhlaan saapuu pitkänmatkan vieraita, on järkevää pohtia, kannattaisiko valmistaa ruoka. Usein ruoka, makeat leivonnaiset ja kakku on lopulta helpoin ja jopa edullisin vaihtoehto. Voileipäkakut ovat kalliita ja työläitä valmistaa. Samalla rahalla voi tehdä jo juhlavan keiton tai uuniruoan.

– Ole realistinen ja mieti, mihin aikasi oikeasti riittää, varsinkin jos joudut hoitamaan tarjoilut ilman apujoukkoja. Usein vähemmän on enemmän, eli muutama huolella valittu tarjottava riittää. Valmista tyylikkäitä suupaloja, joita on mahdollista täyttää ja koristella myös tarvittaessa kesken juhlien. Esimerkiksi suolaiset suupalat, kuten erilaisilla tahnoilla pursotetut tuulihatut, korput, ruisnapit ja vastaavat pursotat kätevästi, kun säilytät tahnat pursotinpussissa jääkaapissa. Näin saat tarjottavaa tarpeen mukaan lisää vaikka kesken juhlien, Jaakonen vinkkaa.

Tarjoilupyötä kauniiksi

Myös tarjoilupöydän koristelu voi aiheuttaa päänvaivaa. Jaakonen kehottaakin tekemään mahdollisuuksien mukaan edellisenä iltana koekattauksen.

– Astiat vievät yllättävän paljon tilaa ja kiireessä on kurja miettiä, miten kaiken saisi mahtumaan pöytään, blogisti perustelee.

– Isoissa juhlissa on ihan paikallaan laittaa juomapöytä erikseen, jotta tarjoilupöytään ei synny tarpeetonta ruuhkaa. Pyri saamaan tarjottavia eri tasoihin esille käyttäen alla jalustoja ja erillisiä jalkoja. Useassa tasossa oleva tarjoilu tuo pöytään ilmettä ja näin pöytään mahtuu enemmän tarjoiluastioita. Käytä koristelussa luonnonkukkia tai vaikkapa rantakiviä, mustikanvarpuja, puiden oksia tai muuta koristeellista. On turhaa rahanhukkaa ostaa kaikki valmiina, kun luonnosta voit löytää kauniita koristeita ilmaiseksi, Jaakonen huomauttaa.

– Koristelussa yksinkertainen on tyylikästä. Toteuta vaikkapa tiettyä väriteemaa ja hanki sävyyn sopivat lautasliinat, pöytäliinat ja kynttilät. Häihin, kastejuhliin ja muihin erityisen ainutlaatuisiin juhliin voit myös teettää nimikoidut lautasliinat. Ole kuitenkin ajoissa liikkeellä! Tee etukäteen myös tarjottavien nimilaput ja kirjoita niihin, jos ne ovat dieettiversioita.

Ruoka ei saa loppua kesken, mutta on ajan- ja rahanhukkaa, jos sitä on liikaa. Mistä tietää, paljonko tarjottavia pitää varata per vieras?

– Ole realisti. Tee mielikuvamatka tarjoilupöytään ja kuvittele kerääväsi lautaselle kaikki se, mitä olet juhlaan suunnitellut. Usein muutama laatu suolaista ja makeaa riittää. Huomioi myös kasvisruokavaliota, keliakiaa ja laktoositonta ja vähälaktoosista ruokavaliota noudattavat vieraasi. On ikävää jos vieraaksi tulee henkilö, jolle ei löydy mitään sopivaa tarjottavaa. Voit helpottaa työtäsi valmistamalla tarjottavat kaikille laktoosittomina tai vähälaktoosisina.

Myös juomapuoli on syytä pitää kunnossa.

– Kesäjuhlissa tärkeää on, että tarjolla on riittävästi juomaa. Jos olet aikeissa tarjota alkoholijuomia, muista myös alkoholiton juoma, Jaakonen muistuttaakin.

Näin suunnitelmasi onnistuu

1. Tee suunnitelma hyvissä ajoin.

2. Kirjoita kutsuvieraslista ja lähetä kutsut. Pyydä ilmoittamaan osallistumisesta ja ruoka-aineallergioista määräaikaan mennessä.

3. Kirjoita ylös, mitä koristeita pitää hankkia. Suunnittele tarjoilulista ja huomioi ruoka-aineallergiat.

4. Muista tilata ajoissa kukat.

5. Selvitä, että astiasi riittävät ja lainaa tarvittaessa tuttavilta tai vuokraa astiavuokraamosta.

6. Pyydä apua. Jaa työtehtäviä tuttavien ja sukulaisten kesken. Näin juhlat syntyvät vaivattomammin ja juhlasta pääsee nauttimaan myös juhlan järjestäjä.

7. Mielikuvamatka vieraan asemassa auttaa hahmottamaan asiat, jotka tulee ottaa huomioon. Minne vieras laskee päällysvaatteet? Onko roska-astioita kukkapakettien purkamista varten? Vaatiiko juhlien luonne lahjapöydän varaamista paikalle? Onko wc-tiloissa puhtaat käsipyyhkeet, saippuaa ja wc-paperia?

8. Varaa lähettyville myös kukkamaljakoita, kertakäyttöastioita ja talouspaperia.

9. Varsinkin, jos juhlia vietetään muualla kuin kotona, on hyvä varata ruoanjämille kuljetuslaatikoita, foliota ja kelmua, jotta voit kuljettaa ylimääräiset kotiin tai antaa vieraille matkaevääksi.

10. Kylmäsäilytystilaa kannattaa hyvissä ajoin pyytää mahdollisilta naapureilta lainaksi.

11. Juomia varten kannattaa pakastimeen laittaa myös jääpaloja tai varata jäisiä marjoja juomien viilentäjäksi.

12. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

(MTV3)

Reseptivinkkejä kevään juhliin:

Lue myös:

    Uusimmat