Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuinka paljon ruokaa juhlapöytään täytyy varata? Poimi vinkit!

Voileipäkakkua kannattaa varata 1–2 senttimetrin viipale ruokailijaa kohden.
Voileipäkakkua kannattaa varata 1–2 senttimetrin viipale ruokailijaa kohden.Shutterstock
Julkaistu 03.06.2016 08:55

MTV LIFESTYLE

Kevään juhlia järjestäessä moni painii saman pulman kanssa: kuinka paljon ruokia kannattaa varata juhlapöytään?

Varattavien ruokien määrä riippuu pitkälti siitä, minkälaisia ruokia on tarjolla ja kuinka paljon aikaa vieraat viettävät juhlissa syöden ja seurustellen. Valmistujaisjuhlissa ruokaa ei mene välttämättä niin paljon kuin muissa juhlissa, mikäli vieraat kiertävät saman päivän aikana useissa juhlapaikoissa.

Perinteinen voileipäkakku on tehnyt uuden paluun juhlapöytiin. Voileipäkakkua kannattaa varata 1–2 senttimetrin pala ruokailijaa kohden. Pieniä voileipäsuupaloja taas kannattaa varata 3–4 palaa henkeä kohden. 

Kuuden munan makeasta kakusta riittää syötävää noin 20 hengelle ja pellillisestä piirakkaa noin 30 hengelle.

Jos tarjolla on lämmintä ruokaa, kannattaa fileoitua kalaa varata 150–200 grammaa per henkilö tai esimerkiksi paistia 100–150 grammaa henkilöä kohden. Perunoita taas on hyvä valmistaa 2–3 kappaletta jokaiselle, ja laatikkoruokaa 300–350 grammaa syöjää kohden.

Laske vieraat etukäteen

Jos ruokaa on liikaa, tulee helposti turhaa hävikkiä, varsinkin jos kylmäsäilytystilaa ei ole riittävästi. Sekin on toisaalta ikävää, jos ruoka loppuu kesken. Siksi kannattaakin suunnitella ruokamäärät tarkkaan sen mukaan, kuinka paljon vieraita on odotettavissa.

On hyvä tietää suunnilleen, kuinka monta syöjää paikalla on. Nyrkkisääntönä voi pitää, että miehet syövät enemmän kuin naiset ja nuoret syövät enemmän kuin vanhat, mutta lapset syövät vähemmän kuin aikuiset.

VINKKI: 

Mausta jäävesi sitruunaviipaleilla tai tuoreilla yrteillä, kuten sitruunamelissalla. Saat tarjolle näyttävän ja raikkaan, mutta samalla edullisen janojuoman.

Juomia menee kesällä enemmän kuin talvella, etenkin jos on lämmin ilma. Varaa silloin riittävästi myös alkoholitonta tarjottavaa.

Yhdestä kuohuviinipullosta tulee noin 5–6 lasillista, eikä lasia tarvitse kaataa täyteen. Muista tarjota kahvin rinnalla myös hyvää teetä.

Lähteet: Ruokatieto.fi, Amica.fi

Näin valmistuu perinteinen voileipäkakku:

4:09Voileipäkakku

Lisää aiheesta:

Kuinka paljon kahvia ja kakkua juhlavieraille? Muista yksi tärkeä vinkki Kun tarjoat juhlissa kahvia, pidä mielessä yksi tärkeä vinkkiMilloin joulukalat kannattaa ostaa? Älä ainakaan tee näitä virheitäYllätä vieraat älyttömän helpolla tarjoiluvinkillä – tv-kokki paljastaa hittireseptinsä: ”Tarjoiluista ei pidä tehdä kilpailua”Juhlien tärkeä muistisääntö: Näin paljon juomaa kannattaa varata yhtä vierasta kohdenViisi helppoa tapaa pienentää annoskokoja
Kevään juhlatRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kevään juhlat
  • 8.7.06:32
    Häät

    Juhlasuunnittelijan vinkit: Näin varaudut vaihteleviin säihin kesäjuhlien järjestämisessä

  • 1.6.13:51
    Mikko Leppilampi

    Mikko Leppilammen Lilia-tytär pääsi ylioppilaaksi – perhe harvinaisessa yhteiskuvassa

  • 31.5.17:58
    Päättäjäiset

    Tunnetut suomalaiset muistelevat omia lakkiaisiaan – tunnistaisitko?

  • 23.5.21:58
    Sää

    Aurinko paistaa ja vettä sataa – uskaltaako päättäjäispäivänä järjestää pihajuhlat?

  • 20.5.10:59
    Lakkiaiset

    Voileipäkakku, ylioppilaslakkikeksit ja muut tarjoilut valmistujaisjuhliin