Mainos

Heineken saattaa myydä Hartwallin

Hollantilainen olutjätti Heineken saattaa myydä suomalaisen juomayhtiönsä Hartwallin, uutisoi brittilehti Sunday Times. Lehden tietojen mukaan Heineken olisi palkannut investointipankki JP Morganin etsimään ostajaa suomalaisyhtiölle.

Hartwall vahvisti tiedotteessaan maanantai-iltana, että Heineken arvioi suomalaisyhtiön tilannetta. Selvityksen tuloksia odotetaan vuoden loppuun mennessä.

Suomalaisia panimomarkkinoita seuraavat, nimettömänä pysyvät analyytikot eivät usko, että kauppa vaikuttaisi paljoakaan kotimaiseen juomamarkkinaan. Mahdollinen ostaja voisi olla ulkomainen pääomasijoittaja, sillä Suomesta ei löydy tällä hetkellä tarvittavaa summaa.

Suomalainen panimobisnes on myös markkinaosuuksiltaan sellaisessa tilanteessa, että kilpailuviranomainen ei Suomessa toimivan suurpanimon ostoa hyväksyisi.

Carlsbergin omistama Sinebrychoff, Heinekenin Hartwall ja perheyritys Olvi jakavat suurimman osan kotimaan markkinoista.

Idän markkinat ovat oluen ja virvoitusjuomien suhteen kuitenkin olleet kasvussa, sillä juomatottumukset muuttuvat myös rajan takana. Mahdollinen ostaja voisikin kurkottaa itään päin Hartwallin avulla.

Heineken on tuotantomäärillä mitaten Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin panimoyhtiö, jolla on myös jalansijaa Venäjällä ja Itä-Euroopassa.

Myös iisalmelainen Olvi on tehnyt panostuksia viime vuosina Valko-Venäjällä ja suunta on ollut ylöspäin.

Suuri kauppahinta?

Suomen panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ei halua vielä tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, mitä mahdollinen yrityskauppa tarkoittaisi suomalaiselle panimoteollisuudelle. Tällä hetkellä panimot työllistävät suoraan noin 2300 työntekijää ja välillisesti noin 30 000. Hartwallilla on noin 900 työntekijää.

Myöskään Hartwall ei kommentoinut emoyhtiöönsä kohdistuvia markkinahuhuja. Myös sijoittajat suhtautuivat rauhallisesti Sunday Timesin uutiseen. Heinekenin kurssi ei juuri reagoinut Amsterdamin pörssin avauduttua.

Hartwall on kuulunut Heineken-konserniin vuodesta 2008. Tuolloin Heineken ja Carlsberg ostivat brittiläisen Scottish&Newcastle-panimoyhtiön, jonka kanssa Hartwall fuusioitui 2002.

Sunday Times arvioi, että Hartwallin kauppahinta voisi olla noin 580 miljoonaa euroa. Arvioitua kauppahinta pidetään suurena, sillä panimobisneksessä kasvu on hankalaa. Vanhat brändit jylläävät ja kauppaketjujen omat tuotteet valloittavat hyllyjä suurilla volyymeillaan.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.