Heinäluoma lyttäsi Puolustusvoimien komentajan – ”Olen erittäin voimakkaasti eri mieltä”

103. Ulkopolitiikan konkarit SuomiAreenalla 1:01:00

Suomi Areena -keskustelussa SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma asettui selvästi Puolustusvoimien komentajien kantaa vastaan.

Keskustelussa mainittiin Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergin haastattelu Kokoomuksen Verkkouutiset-sivustolla, jossa tämä totesi, ettei liennytystä Itämeren turvallisuustilanteessa ole nähtävissä.

– Olen erittäin eri mieltä Puolustusvoimien komentajan kanssa, Heinäluoma totesi ykskantaan.

Hän kertoi havainneensa mielipiteiden lientymistä niin Nato-parlamentaarikkojen kokouksessa, Saksan ulko- ja puolustusministeriön analyyseissä sekä Putinin Suomen vierailulla ja sen jälkeen annetuissa lausuinnoissa. Myös Naton huippukokous antoi hänen mukaansa toivoa siirtymisestä liennyttämisen polulle.

– Tässä on Ukrainan kriisin syttymisen jälkeen ensimmäistä kertaa toivoa näköpiirissä, hän toteaa kehuen Suomen toimintaa dialogin mahdollistamisessa.

Soini toivoo vuoropuhelua Naton ja Venäjän välillä 2:07

Soini ja Vanhanen samoilla linjoilla

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on jossain määrin samoilla linjoilla Heinäluoman kanssa.

– (Itämeren turvallisuustilanteeseen) on vain poliittinen ratkaisu, Minskin sopimuksen toteuttaminen ja sanktioiden poisto, hän sanoi.

Hän kehui myös Venäjä–Nato-kokousta pyrkimyksissä saada asioita ratkaistua.

– Kaikki kärsivät, jos tilanne pahenee, hän tiivisti.

Myös keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen näki liennytyksen polulla mahdollisuuksia edetä. Hän esimerkiksi ehdotti, että tilanteen rauhoittamiseksi ensi kesänä ei kannattaisi järjestää Yhdysvaltojen kanssa yhtä laajoja harjoituksia kuin tänä kesänä on järjestetty. Merkkejä asenteiden lientymisestä on nähty hänestä jo aiemmin.

– Jo viime vuoden puolella Nato-Venäjä-neuvoston toiminta päätettiin käynnistää uudelleen. Heillä on näkymä, että pakko tässä on löytää liennytyksen tie, Vanhanen sanoi.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat