Presidentti Niinistö toiveikas: Nato ja Venäjä samaan pöytään?

Presidentti Sauli Niinistö arvelee blogikirjoituksessaan, että Nato ja Venäjä ovat laajentamassa Itämeren lentoturvallisuudesta alkanutta keskustelua yleisempiin turvallisuuskysymyksiin. Niinistö pitää jo pelkkää keskustelua myönteisenä ja toivoo sen johtavan uusiin askeliin kohti parempia välejä.

Niinistö kirjoittaa presidentin nettisivulla, että Venäjän aiempi aktiivisuus lentoturva-asiassa herätti Suomessa myös epäluuloja naapurin motiiveista. Niinistö sai epäilyistä itsekin osansa, koska juuri hän teki esityksen lentokoneiden tunnistetiedot lähettävien transpondereiden käytöstä Itämerellä.

Niinistön kirjoituksessa onkin vähän kriitikoille kuittailun makua.

– Nato näyttää kuitenkin vihreää valoa vuoropuhelulle. Ja on Nato myös meidän suuntaamme aktiivinen; Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg informoi minua torstaina tarkkaan tämän hetkisestä tilanteesta. Edelleen, niin kuin kansainvälinen media kertoo, Stoltenbergilla on tarkoitus tavata Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov alkavan YK-viikon aikana New Yorkissa. Tulee olemaan mielenkiintoista kuulla siellä paikan päällä, josko yhteys etenee, kirjoittaa Niinistö.

Yhteisymmärrys kaikkien etu

Niinistö toteaa olevan kaikkien etu, jos Naton ja Venäjän kesken syntyy yhteistä ymmärrystä turvallisuutta lisäävistä toimista.

– Erityisesti huolta Suomessa on kannettu Itämeren lentoturvallisuudesta ja oma käsitykseni on, että pienikin askel turvan lisäämiseksi on positiivinen. Joskus voi käydä niinkin, että askel oikeaan suuntaan helpottaa ottamaan niitä seuraaviakin, toteaa Niinistö.

Niinistö viittaa myös Virolaisen Postimees -lehden ja venäläisen Izvestija -lehden uutisiin, joiden mukaan sekä venäläiset sotilaskuljetuskoneet että amerikkalaiskoneet ovat alkaneet käyttää transpondereita Itämerellä.

– Kun virolaislehti lausuu venäläisistä ja venäläislehti amerikkalaisista jotain myönteistä, niin kaipa jutuissa sitten jotain perää on. Miniatyyriaskelia nuo ovat, mutta oikean suuntaisia, päättelee Niinistö.

Lopuksi presidentti toteaa myönteiseen sävyyn keskustelun EU:n yhteisestä turvallisuuspolitiikasta vilkastuneen.

– Keskeinen kysymys on, onko unioni mikään unioni, ellei se kanna huolta alueellisesta koskemattomuudestaan, kysyy Niinistö.

Lue myös:

    Uusimmat