Mainos

Heinäluoma lyttää Kataisen budjettiehdotuksen

Heinäluoman mukaan verojen ja maksujen korotukset eivät suosi työttömiä ja pienen eläkkeen saajia. Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi puolestaan arvostelee sosiaalidempokraattien kritiikkiä.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) talouspoliittiselle osaamiselle ei juuri kiitosta jaettu, kun SDP:n johto pääsi tiistaina Kataisen tuoreen budjettiehdotuksen kimppuun.

Suurin oppositiopuolue painostaa hallitusta päättämään budjettiriihessä naisvaltaisten alojen palkkaremonttiin varattavasta summasta.

Ellei tällaista päätöstä tule, SDP aikoo kutsua muut oppositioryhmät neuvotteluun siitä, mitä oppositio voi asian hyväksi tehdä. Asia tehtiin selväksi SDP:n puoluejohdon ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kokouksessa Hämeenlinnassa tiistaina,

Opposition järein ase on välikysymys. SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei uhannut hallitusta vielä suoraan sellaisella, mutta totesi sen olevan kuitenkin keinovalikoimassa. Budjettiriihi katsotaan kuitenkin hänen mukaansa ensin.

Heinäluoma ja ryhmäpuheenjohtaja Tarja Filatov eivät suostuneet ollenkaan ymmärtämään sitä, mitä hyötyä millekään osapuolelle on valtion korttien pimittämisessä hoitajien palkkaneuvotteluissa.

Filatov huomautti, että terveydenhoitajat haluavat summan julki, koska kokevat sen nimenomaan vahvistavan heidän neuvotteluasemaansa.

Heinäluoma ei kuitenkaan halunnut myöskään sanoa SDP:n puolesta, kuinka paljon hallituksen pitäisi hoitajien palkkoihin varata. Hän katsoi asian kuuluvan budjettia laativalle hallitukselle.

Toiset toisia tasa-arvoisempia

Heinäluoma ruoski SDP:n puoluejohdon ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kesäkokouksessa Kataisen ehdotusta eritoten eriarvoisuuden lisäämisestä ja kasvun edellytysten heikentämisestä.

Oppositiojohtaja katsoi, että esitykseen leivotut verojen ja maksujen korotukset kohtelevat kaltoin muun muassa työttömiä ja pienen työeläkkeen saajia. Myös inflaatiokehitykselle lykätään vain vauhtia.

Heinäluoma maalaili Kataisen esitykseen piilotetun "mätiä omenia, jotka pilaavat koko sadon".

- Verojen ja maksujen korotukset ovat nousemassa puoleen miljardiin euroon. Sähköveron nosto, bensiiniveron nosto, alkoholiveron nosto, päivähoitomaksujen, terveyskeskusten ja poliklinikkamaksujen nostot tuovat takuuvarmasti jo ensi vuonna satojen tuhansien kotitalouksien arkeen omat terveisensä. Verojen ja maksujen nostot näyttävät nousevan jo keskimäärin 200 euroon kotitaloutta kohden, hän summasi.

Afganistan-selonteko heti

Heinäluoma vaatii hallitukselta myös Afganistan-selontekoa eduskuntaan heti syysistuntokauden aluksi.

Heinäluoman mukaan lisäjoukkoihin tarvetta pohdittaessa on arvioitava myös Suomen vastuuta kansainvälisen yhteisön jäsenenä ja sitä, missä Suomen vahvuudet tulevat parhaiten käytetyksi.

Oppositiojohtaja piti omituisena, että Suomen osallistuminen YK:n Darfur-operaatioon on torjuttu jo tässä vaiheessa resurssipulaan vedoten. Uudet kriisinhallintatehtävät ja osallistuminen EU-tehtäviin tai Nato-johtoisiin operaatioihin eivät Heinäluoman mukaan saa merkitä sitä, että varsinaisiin YK-operaatioihin osallistuminen lopetettaisiin.

- Kun Libanon-operaatio on kohdallamme päättymässä, on hyvät perusteet vakavasti selvittää mahdollisuutemme osallistua Darfurissa käynnistyvään perinteiseen rauhanturvaamistehtävään, Heinäluoma katsoi.

Suomen osallistumista Darfur-operaatioon toppuutteli viime viikolla pääministeri Matti Vanhanen (kesk.), joka ei pitänyt sitä mahdollisena resurssien puutteen vuoksi.

Kiviniemi suomii sosiaalidemokraatteja

Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) arvostelee SDP:n heittoja oppositiosta. Keskustan varapuheenjohtaja toteaa, että SDP on oppositiossa nopeasti unohtanut vastuullisen meno- ja veropolitiikan.

- Sosiaalidemokraatit kritisoivat hallitusta eriarvoistavasta politiikasta, vaikka viime vaalikaudella he itse suhtautuivat nihkeästi tulonsiirtojen parantamiseen, Kiviniemi sanoo.

Kiviniemi toteaa, että hallitus jakaa talouskasvun hedelmiä kaikille. Talouden kehitys pyritään kuitenkin säilyttämään vakaana. Kiviniemi myös torjuu sosiaalidemokraattien alkoholi- ja energiaveron korotusten kritisoinnin.

- Onko keskustelu alkoholin kulutuksen kasvun aiheuttamista haitoista jäänyt kokonaan huomaamatta sosiaalidemokraateilta, Kiviniemi ihmettelee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.