Heinäluoma jyrähti paikallisesta sopimisesta: ”Pakkolainsäädäntöä kovempi dynamiitti”

Markkinaraadin puheenaiheena työmarkkinajärjestöjen neuvottelut 7:46

SPD:n kansanedustaja Eero Heinäluoma pitää paikallista sopimista palkansaajien ja työelämän oikeuksien kannalta hallituksen kaavailemia pakkolakeja huolestuttavampana.

Heinäluoma kommentoi asiaa Huomenta Suomen Markkinaraadissa, joutuen väittelyyn Elinkeinoelämän keskusliiton Ilkka Oksalan kanssa.

– Jos paikallinen sopiminen tarkoittaa, että työehtosopimusten suoja viedään työntekijöiltä kokonaan, ei palkkaamista ja työoloja koskeva suoja olisi miltään osin työpaikoilla voimassa. Se olisi vieläkin kovempi dynamiitti kuin pakkolainsäädäntö, eikä keskustelu siitä ole edes alkanut, hän toteaa.

Heinäluoma toteaa, että muuttaisi radikaalisti suomalaista työelämää, jos paikallinen sopiminen vietäisiin läpi tässä muodossa.

Tällaisessa tilanteessa Heinäluoma ei usko työntekijöillä olevan juuri neuvotteluvaraa, erityisesti korkean työttömyyden aikana.

– Heille voidaan todeta, että nyt tehdään töitä tällä sopimuksella tai laitan tämän luukun kiinni ja otan toisen yrityksen palvelukseen uudet työntekijät heikommilla työehdoilla. Tätä valtaisaa muutosta ei ole tajuttu.

Markkinaraati pohtii hallituksen pakkolakeja 8:51

EK: Suomen siirryttävä paikallisen sopimisen suuntaan

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työmarkkinajohtaja Ilkka Oksala näkee asian toisin.

– Palkanmaksukyky on yrityksessä. Merkittävää on, miten yksittäisellä yrittäjällä menee, kannattaako hänen työllistää Suomessa vai muualla. Siksi on keskeistä, että yhä suurempi osuus palkanmuodostuksesta tapahtuu yrityskohtaisesti tehtävillä päätöksillä ja sopimuksilla, Oksala sanoo.

Hänen mukaansa Ruotsissa 78 prosentilla palkansaajista palkka muodostuu yleiskorotusten sijaan työpaikalla sopien.

– Siihen suuntaan Suomenkin on mentävä.

Heinäluoma kuitenkin huomauttaa, että Ruotsissa on olemassa palkan vähittäistaso, joka määräytyy työehtosopimuksen minimipalkoista.

– Sitä ei tässä hallituksen ehdotuksessa ole. Ilman minimitasoa työntekijät voivat joutua aitoon dumppauskierteeseen, Heinäluoma sanoo.

EK:n Oksala kieltää, että EK ajaisi vähittäistasotonta sopimista, vaan paikallisessa sopimisessakin on oltava pelisäännöt.

– Kaikki uudistukset saadaan kaadettua, kun maalataan pahin mahdollinen uhkakuva, hän kommentoi Heinäluoman kannanottoa.

Lue myös:

    Uusimmat