Mainos

Heinäluoma: Hallitus kehittämään EU-puolustusta

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma toivoo, että Suomen halllitus alkaisi aktiivisesti kehittää eurooppalaista puolustus- ja turvallisuusyhteistyötä.

Heinäluoman mukaan presidentti Sauli Niinistön eilen MTV Uutisten erikoishaastattelussa esittämät ajatukset Suomen turvallisuuspolitiikan kehittämisestä olivat hyvä avaus. Niinistö sanoi pitävänsä outona, että eurooppalaista puolustusta vähätellään Suomessa.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma sanoo tukevansa presidentin puolustuspoliittista ulostuloa.

– Minusta presidentin pohdiskelu tällaisesta kolmannesta tiestä oli erittäin mielenkiintonen. Eli vahva oma puolustus ja kumppanuuksien kehittäminen sekä eurooppalaiseen suuntaan että myös Ruotsin kanssa, ja onhan meillä myös Nato-kumppanuus. Siinä oli presidentillä aika jykevä sanoma, arvioi Heinäluoma.

Niinistön ideaan tartuttava

Heinäluoman mukaan puolustuskumppanuuksien kehittäminen entisestään sopisi Suomen pitkäaikaiseen puolustuslinjaan. Samalla myös itsemääräämisoikeus säilyisi.

– Toivoisin oikeastaan, että hallitus ottaisi tästä presidentin kannanotosta kiinni ja lähtisi tekemään aloitteita eurooppalaisen turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämiseksi. Nythän liikkeellä tässä asiassa ovat olleet muun muassa Puola ja välillä myös Ranska ja Saksa, mutta Suomi ei juurikaan, luettelee Heinäluoma.

Puhemiehen mukaan Suomi voisi tehdä esityksen käytännön puolesta. Se voisi tarkoittaa muun muassa yhteisiä kalustohankintoja ja sotaharjoituksia sekä kriisinhallintajoukkojen laajentamista.

"Nato-keskustelu ei kauhean analyyttistä"

Puhemies Eero Heinäluoman mukaan Suomessa käytävä Nato-keskustelu on vilkkaampaa kuin missään muussa Euroopan maassa, mutta keskustelusta puuttuu kuitenkin syvyys.

– Eihän se nyt niin kauhean analyyttistä ole ollut. Se on herkästi mennyt tähän kyllä-ei-asetelmaan. Siksikin presidentin pohdiskelu puolustuspolitiikan kehittämisestä näiden ääripäiden välissä on tervetullutta.

Heinäluoman mielestä ei ole olemassa väärää ajankohtaa puhua Suomen Nato-ratkaisuista, mutta ratkaisujen kanssa olisi edettävä maltillisesti.

– Kyllä kai Natosta aina puhua voi, mutta sitten on eri asia, että mitkä ovat viisaita ratkaisuja. Tässäkin nojaan omaan puolustukseen ja aktiiviseen osallistumiseen Euroopassa ja laveammiltikin. Tämä hitaasti kiiruhtamisen tie on mielestäni aika turvallinen Suomelle ja myös muillekin, pohtii Heinäluoma.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja