Heinäkuusta tulossa koko mittaushistorian kuumin: Loppuviikko jopa aiempaa tukalampi – 33 astetta vaarassa mennä rikki

Meteorologi: Heinäkuusta tulossa mittaushistorian kuumin 0:56

Ilma Suomen yläpuolella lämpenee päivä päivältä. Loppuviikosta on tulossa entistäkin tukalampi ja näyttää siltä, että heinäkuusta on tulossa Suomen mittaushistorian kuumin.

Heinäkuuta on vielä viikko jäljellä ja tässä vaiheessa näyttää todennäköiseltä, että siitä olisi tulossa jopa Suomen mittaushistorian kuumin, kertoo meteorologi Liisa Rintaniemi.

– Olemme jo tässä vaiheessa niin selvästi edellisiä ennätysvuosia edellä ja ennusteet näyttävät, että helle jatkuisi vielä elokuun puolelle, Rintaniemi kertoo.

30 astetta on menossa jälleen huomenna rikki. Viikon loppupuolella lämpötila vaan kohoaa ja kosteus lisääntyy.

Tulossa on siis jälleen tukala helle.

– Päivä päivältä ilma Suomen yläpuolella lämpenee. Ilma ei hirveänä liiku mihinkään eli lämpötilat menevät yli 30 asteen viikon puolivälin jälkeen osassa maata.

Japanissa mitattiin uusi lämpöennätys 41,1 astetta 1:53

Rintaniemi selittää poikkeuksellista säätä yläilmakehän aallolla. Tavallisesti aalto liikkuu jatkuvasti hieman eteen päin, mutta nyt se on jumahtanut paikoilleen: ja toinen sen huipuista on Suomen ja toinen Japanin kohdalla.

– Me molemmat saamme siis päiväntasaajalta lämmintä ilmaa sen myötä. Sen takia meillä on niin kuumaa.

Harvinainen kuunpimennys näkyy hyvin – ja sitä tarkenee katsella

Japanissa helle on helpottamassa ensi viikkoon mennessä, mutta meille helpotusta ei näyttäisi vielä olevan luvassa. Helle jatkuu todennäköisesti ainakin elokuun alkupäiviin saakka.

Sunnuntaina pahimman helteen pitäisi kuitenkin purkautua jälleen myös rajuihin ukkosiin. Vielä ei ole täysin varmaa, iskevätkö ukkoset juuri sunnuntaina ja mihin päin maata.

– Tällä hetkellä näyttää, että johonkin päin Suomea tulee rajuja ukkosia viikonlopun aikana. Sijaintia tarkennellaan myöhemmin.

Nahkeissa öissä on tällä viikolla yksi hyvä puoli, jos sattuu olemaan avaruusharrastaja: vuosisadan toiseksi pisintä kuunpimennystä saa perjantai-iltana tarkkailla lämpimässä säässä eikä pilvienkään pitäisi olla haitaksi.

– Päivällä on kumpupilviä perjantaina, mutta yöksi ne häippäisevät ja voi olla jopa täysin selkeää. Kyllä luulen, että aika huikeat näkymät voivat olla silloin perjantaina- ja lauantaina. Ja myös tarkenee!

Lue myös:

    Uusimmat