Perjantaina luvassa hyvin harvinainen kuunpimennys – "Viltti mukaan ja piknikille!"

Perjantaina luvassa vuosisadan toiseksi pisin täydellinen kuunpimennys 0:30

Perjantai-iltana tapahtuu astronomisesti hyvin harvinainen hetki, kun vuosisadan toiseksi pisin täydellinen kuunpimennys näyttäytyy taivaalla.

Kello 22.30 alkava täydellinen kuunpimennys kestää jopa tunnin ja 43 minuuttia. Pimennys alkaa, kun Kuun reuna lipuu Maan heittämään puolivarjoon.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa suosittelee ottamaan muutamia asioita huomioon, jotta erittäin harvinaisesta tapahtumasta pääsee nautiskelemaan mahdollisimman hyvin.

– Kannattaa hyvissä ajoin katsoa jokin paikka, mikä näyttää kaakkoon, horisonttiin asti. Paikan kannattaa olla myös sellainen, missä ei ole juurikaan metsää, rakennuksia tai mäkiä edessä. Sää kannattaa ottaa myös huomioon, kerrotaan Ursasta.

Tähtitieteellinen yhdistys korostaa, että tapahtumaa kannattaa seurata pidemmän kaavan mukaan. URSA järjestää Helsingissä Kaivopuiston tähtitornilla muun muassa kuunpimennyspiknikin, jonne voi tulla yhdessä seuraamaan pimennystä.

– Tapahtuma kannattaa ottaa rauhallisesti. Viltti mukaan ja nautiskelemaan! Kaukoputkea ei tarvitse välttämättä ottaa mukaan. Jos kuvia haluaa ottaa, niin järkkärillä saa hyviä kuvia aikaiseksi.

Kuun pimennyksen seuraaminen on täysin turvallista ja sitä voi seurata paljain silmin. Ohessa perjantain pimennyksen täydellinen aikataulu:

Puolivarjopimennys alkaaklo 20.15
Osittainen vaihe alkaaklo 21.24
Kuu nousee Helsingissäklo 21.52
Aurinko laskee Helsingissäklo 22.03
Täydellinen vaihe alkaaklo 22.30
Kuu nousee Oulussaklo 22.37
Aurinko laskee Oulussaklo 22.51
Pimennys syvimmilläänklo 23.22
Kuu nousee Utsjoellaklo 0.00
Täydellinen vaihe päättyyklo 0.13
Osittainen vaihe päättyyklo 1.19
Puolivarjopimennys päättyyklo 2.29

Lue myös:

    Uusimmat