Mainos

Meteorologi kuvailee ensi viikon säätä ainutlaatuiseksi: Koko maassa +30 astetta, jopa ylikin – "Moneen vuoteen ei ole ollut niin kuumaa"

Säätä voi kutsua ensi viikolla aivan ainutlaatuiseksi. MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas sanoo, että moneen vuoteen Suomessa ei ole ollut niin kuumaa viikkoa kuin on ensi viikko.

– Kolmeen viime vuoteen meillä ei ole 30 lämpöasteen raja mennyt rikki, mutta eilen näin tapahtui Lapin Sodankylässä. Lähipäivinä raja todennäköisesti rikkoutuu jälleen ja ensi viikolla sitten useaan otteeseen, Mäntykannas lupaa.

Lähipäivinä Lapissa on hellekeskus eli siellä on lämpimintä, mutta viikonlopun aikana kuuma ilma alkaa saavuttaa myös Etelä-Suomea. Alkuviikosta myös Lappi lämpenee jälleen uudelleen.

– Voisi sanoa, että kuuma demokratia laskeutuu Suomen ylle ja koko maassa on kolmisenkymmentä lämpöastetta, jossain jopa ylikin. Kyllä tässä voidaan jo puhua jopa tukalasta helteestä, että yölläkään lämpötila ei välttämättä laske kovin paljon alle 20 asteen, jolloin puhutaan trooppisista öistä. Tietenkin kääntöpuolena tässä on se, että sairaat ja ikääntyneet ihmiset kärsivät tällaisesta kuumuudesta.

Säätä voisi verrata jopa Thaimaahan

Mäntykannas ennakoi, että helleputkesta on tulossa melko pitkä.

– Tätä Suomen ensi viikon säätä voisi verrata tropiikin kuivaan kauteen esimerkiksi talviaikaan Thaimaassa, jolloin suomalaiset matkustavat sinne lämpöön.

Sade- ja ukkoskuuroilta ei kuitenkaan säästytä. Niitä tulee lähipäivinä etenkin Länsi-Suomeen.

– Etenkin huomenna lännessä saattaa tulla aika rajujakin ukkosia, jopa puuskissa, joten paikalliset tuulivahingot ovat mahdollisia. Viikonlopun aikana kuurot vähenevät ja alkuviikko näyttää aurinkoiselta, poutaiselta ja hyvin kuivalta. Tämä on kyllä sen merkki, että vedet lämpenevät ja sinilevät kasvavat räjähdysmäisesti, Mäntykannas sanoo.

Tropiikin säätä ainakin 10 päivää

Mäntykannas uskoo, että kovat helteet jakavat suomalaisten mielipiteitä. Toiset rakastavat kuumuutta, toiset eivät.

Katso tästä, millaista säätä on luvassa 102 paikkakunnalle:

– Olen kysellyt tätä vähän sosiaalisessa mediassa ja aika lailla puolet ja puolet vastaajista joko haluavat helteitä tai eivät odota niitä lainkaan.

Ennusteet yltävät nyt kymmenen vuorokauden päähän.

– Hamaan tulevaan näkyy hellettä, mutta voi olla että ensi viikon loppupuolella se tukalin helle väistyy. Sitten tilalle tulee voimakkaita ukkosia. Mutta ensi viikolla Suomessa ollaan kyllä tropiikissa!

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.