Mainos

Hedelmöitysklinikan johtajaa syytetään oman sperman käytöstä hedelmöityshoidoissa – asiakkaat vaativat dna-testejä

Hollantilaisen hedelmöitysklinikan johtajaa syytetään oman siemennesteensä käytöstä hedelmöityshoidossa. Lähellä Rotterdamia sijaitsevan Bijdorp-klinikan asiakkaista 23 on vaatinut oikeudessa dna-testejä asian selvittämiseksi. Tapauksesta kertoo muun muassa brittiläinen Telegraph-lehti.

Hedelmöitysklinikan johtaja Jan Karbaat kuoli viime kuussa 89-vuotiaana. Hän johti yhtä Hollannin suurimmista spermapankeista 1980- ja 1990-luvuilla.

Telegraph kertoo, että viime vuonna Bijdorp-klinikan asiakkaiden keskuudessa heräsi epäilyjä Karbaatin toimintatavoista. Potilaat olivat muun muassa kiinnittäneet huomiota hedelmöityshoidossa syntyneiden lapsiensa ja Karbaatin yhteneväisiin piirteisiin.

Telegraphin mukaan Karbaatin on väitetty myöntäneen siittäneensä noin 60 lasta toimiessaan klinikalla, joka suljettiin vuonna 2009 väärinkäytösten johdosta. Hän on kuitenkin vaatinut, ettei hänelle suoritettaisi dna-kokeita kuolemansakaan jälkeen.

– Heidän (asiakkaiden) mukaan se tuntuu siltä, kuin he olisivat tulleet Karbaatin raiskaamaksi, tapaukseen liittyvien perheiden asianajaja Tim Bueters kommentoi hollantilaiselle sanomalehdelle.

Perheet ovatkin vaatineet oikeudelta lupaa dna-näytteiden ottamista varten.

– En hyödy tästä päätöksestä mitenkään, mutta kotona näen, miten tämä kaikki on vaikuttanut poikaani. Hän oli niin vihainen kun Karbaat kuoli, ja kun hän vei tämän (salaisuuden) hautaansa, yksi klinikan entisistä asiakkaista, Ester Heij kuvaili tuntemuksiaan Telegraphin mukaan.

Perheiden toiveesta viranomaiset ovat jo noutaneet mahdollisesti Karbaatin dna:ta sisältäviä esineitä tämän kotoa. Oikeuden ratkaisu asiassa kuullaan kuitenkin vasta kesäkuun alussa. Karbaatin perheen edustajan mukaan Karbaatin väitetyistä teoista ei ole mitään todisteita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.