Hector haastatteli Peter Gabrielia Kensingtonin palatsissa

Heikki "Hector" Harman ensimmäinen Lontoon-visiitti tapahtui syksyllä 1969. Hair-musikaalin pääroolin saanut Anki Lindqvist halusi lähteä autolla Eurooppaan katsomaan muiden maiden Hair-versioita, ja reissun päämääränä oli Lontoo. Hector lähti mukaan kartanlukijaksi.

– Se oli kuuminta hippiaikaa. Käytiin esimerkiksi Amsterdamissa ja Hampurissa ja hilluttiin paikallisten hairilaisten kanssa, Hector kertoo.

Lontooseen saapuminen sujui Hectorin mukaan aluksi hysteerisissä merkeissä vasemmanpuoleisen liikenteen vuoksi. Kaupunki ei kuitenkaan tuottanut missään nimessä pettymystä.

– Se vastasi hyvin tarkkaan sitä mielikuvaa, jonka olin saanut muun muassa elokuvista ja mediasta. Kuin olisin päässyt elävään postikorttiin, Hector muistelee.

Lontoo oli tullut Hectorille tutuksi hänen veljensä kautta, joka oli lähtenyt kaupunkiin kesätöihin pari vuotta aikaisemmin. Veli kiikutti Hectorille levyjä ja julisteita.

– Kun joku oli Lontoossa ykkönen, kesti tuskallisen pitkän ajan ennen kuin samaa musiikkia kuultiin Suomessa.

Kensingtonin palatsissa teellä

Ensimmäisellä Lontoon-matkalla kaksikko asui Ankin ystävän luona Richmondissa tyypillisessä englantilaisessa asunnossa, jossa oli kylmät huoneet ja pihalla pieni puutarha. Hector nukkui keittiön pöydän alla, sillä tilaa oli vähän. Kaupunki villitsi vapaamielisyydellään, rock-kulttuurillaan sekä pubeillaan, jollaisia Suomessa ei vielä ollut. Kyseiseltä reissulta Hectorille jäi Lontoon-nälkä.

– Mutta Ylen toimittajana tuli tehtyä myöhemmin paljon työmatkoja Lontooseen, levynhankintaa, haastatteluja sekä konsertteja.

Hector teki yhden ikimuistoisimmista Lontoon-matkoistaan Jyrki Hämäläisen kanssa. Hector pääsi haastattelemaan Genesis-yhtyeestä eronnutta Peter Gabrielia tämän kotiin. Gabriel asui yhdessä Kensingtonin palatsin siivistä, sillä hänen äitinsä palveli hovissa. Kensingtonin palatsissa vietetty teehetki jäi myös Gabrielin mieleen.

– 90-luvulla Gabriel esiintyi Helsingissä, ja Hämäläinen järjesti minut tapaamaan häntä. Minulla oli palatsista otettu kuva mukanani, ja hän muisti minut, Hector kertoo.

Kahdeksan ihmistä Hurriganesin keikalla

Toki mies näki Lontoossa myös muita mahtavia esiintyjiä, kuten Mike Oldfieldin, jonka maailmankiertueen kokoonpanoon kuuluivat suomalaiset Pekka Pohjola sekä Simo Salminen. Wigwamin mies näki Lontoossa, kun yhtye oli Hammersmith odeonissa lämmittelybändinä. Hector oli myös Hurriganesin keikalla.

– Hurriganesin piti olla tekemässä läpimurtoa Lontoossa. Bändi esiintyi eräässä pubissa, ja paikalla oli kahdeksan ihmistä.

Hector kävi Lontoossa myös yhdessä vaimonsa kanssa 90-luvulla, kun kaksikko toteutti "second honeymoonin". Matkalla käytiin katsomassa Hair-musikaali ja tehtiin romanttisia iltakävelyitä. Kuluvalla vuosikymmenellä Hector on innostunut Irlannista, mutta Lontoon-matkakin on käynyt mielessä.

Lue myös:

    Uusimmat