Hävittäjäkisan hävinnyt Ruotsi pettyi Suomen päätökseen hankkia Hornetien korvaajaksi F-35 – myös Ranskassa närkästyttiin ja tehtiin erikoinen Karjala-virhe

Näin puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen kuvailee F35-hävittäjien ominaisuuksia:"Sai parhaan tuloksen sotapeleissä" 4:09
Näin puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen kuvailee F35-hävittäjien ominaisuuksia: "Sai parhaan tuloksen sotapeleissä"

Suomen päätös hankkia 64 yhdysvaltalaista F-35-hävittäjää nykyisten F-18 Hornetien tilalle odotetusti herätti pettymystä ainakin Ruotsissa ja Ranskassa. Valitun koneen valmistaja Lockheed Martin luonnollisesti sanoo olevansa tyytyväinen.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo olevan valitettavaa, ettei Suomi valinnut Gripeniä ja paketissa mukaan liitettyä GlobalEye-valvontakonetta. Hultqvist sanoo kuitenkin kunnioittavansa Suomen päätöstä.

– Meidän (Ruotsin ja Suomen) erinomainen puolustusyhteistyö totta kai jatkuu. Suomi on jatkossakin meidän lähin turvallisuus- ja puolustuskumppani, Hultqvist sanoo tiedotteessaan.

Ruotsalaismedia reagoi päätökseen välittömästi. Esimerkiksi Dagens Nyheter otsikoi asiasta "Suomi torjuu Jas Gripenin – valitsee amerikkalaisen". 

– Kova kilpailu, onnittelemme voittanutta tarjousta, kommentoi tarjolla olleen Gripenin valmista Saab. 

Lockheed Martinin F-35-ohjelmaa johtava Bridget Lauderdale sen sijaan, odotetusti, oli tyytyväinen. Yhtiön tiedotteessa hän sanoo Lockheed Martinin odottavan innolla yhteistyötä Suomen kanssa.

Lauderdalen mukaan Suomi saa nyt valmistukseen ja ylläpitoon muille maille ennen tarjolle annettuja mahdollisuuksia. 

Muiden koneiden valmistajamaiden – Yhdysvallat, Ranska, Britannia, Espanja, Italia ja Saksa – tiedotusvälineissä päätös ei heti noussut etusivun otsikoihin.

Myöskään poliitikot eivät ole päätöstä välittömästi kommentoineet.

"Amerikkalainen vaihtoehto taas etusijalle"

Parisen tuntia Suomen päätöksen jälkeen ranskalaisen konekandidaatin Rafalen valmistaja Dassault sanoi lyhyessä tiedotteessaan, että jälleen Euroopassa asetetaan etusijalle amerikkalainen vaihtoehto. 

Päätös on kuitenkin Suomen sisäinen asia, yhtiö toteaa.

– Hyvä kauppa vietiin Dassaultin ja muiden konevalmistajien nenän alta, ranskalainen Le Monde uutisoi valinnasta alkuillasta. 

Nojaten osin ranskalaiseen uutistoimsto AFP:hen lehti muun muassa kertoi puolustusministeri Antti Kaikkosen perusteet valinnalle. Uutisessaan se myös mainitsi Suomen pitkän rajan Venäjän kanssa.

Le Monde myös muistutti, että Suomi ei ole Naton jäsen, mutta sotilasliiton kumppanimaa. Lehden mukaan koneet sijoitetaan Lappiin ja Karjalaan. Osa koneista sijoitetaan Rovaniemelle, mutta ei Karjalaan, vaan Pohjois-Savoon Rissalaan. Se on Karjalan lennoston päätukikohta.  

Ehdolla olleen yhdysvaltalaisen Hornet F-18 Super Hornetin valmistajayhtiö Boeing puolestaan kommentoi päätöstä sanoen näkevänsä koneelle vielä merkittävää kansainvälistä kiinnostusta.  

Lue myös:

    Uusimmat