Haukkumista, uhkailua ja kyttäystä – miksi järkeväkin ihminen käyttäytyy epäasiallisesti eron jälkeen?

Jos eroprosessi on vaikea, voi suutuspäissään suusta päästä sammakoita ja jopa tavarat voivat lennellä ikkunasta. Tilanteet saattavat nolottaa jälkeenpäin, mutta itselleen pitää antaa anteeksi.

"Se ero oli kaamea. Se kärjistyi niin, että kirjoitin ”K*sipää” kissankokoisin kirjaimin kalsareihin, jotka entinen oli jättänyt eropäätöksen jälkeen rempseästi pyykkikoriin. Kaikki lähti siitä, kun hän soitti perääni riidan jälkeen ja kehtasi pyytää, että voisinko palauttaa hänen lempikalsarinsa – ensin toki pestyäni ne. Pistin pyykit pyörimään, nappasin tussin ja kirjoitin puhtaisiin boksereihin terveiset."

ero

"Ex-mieheni uhkaili suutuksissaan, etten saisi lasten huoltajuutta koska olin niin huono äiti ja lapset inhosivat minua. Minä huusin, että lapset vihasivat häntä. Tuo riita jätti ikuiset arvet, enkä halua olla exäni kanssa missään tekemisissä, vaikka hän onkin lasteni isä."


Jättäessään taakseen 14 vuoden pituisen suhteen Lifestyle-kirjailija Heli Thorén, 34, huomasi itsessään uusia, vieraita tuntemuksia, jotka eivät olleet hänelle ominaisia. Yksi niistä oli viha.

”Heitin eksän vanhan puhelimen (joka ei tosin ollut enää käytössä) ikkunasta. Viereisellä terassilla istuneet katsoivat pitkään, kun ensin katuun mäjähtää Nokia ja hetken päästä paikalle jyrisee rapusta helvetin vihainen nainen, joka polkaisee pari kertaa rivakasti puhelimen jäänteitä kantapäällä ja poistuu sitten takaisin rappuun.”

Haastateltuaan viittäkymmentä eronnutta henkilöä hyvästä eroamisesta kertovaa Ehjäksi – Kertomus hyvästä erosta -kirjaansa varten Thorén pisti merkille, että tunnemyrskyissään ihmiset käyttäytyivät eron jälkeen mitä eriskummallisimmilla tavoilla, ja olivat kykeneväisiä hätkähdyttäviin tekoihin ja sanoihin.

– On tärkeää tiedostaa, että kun meitä on loukattu ja oma sydän on särkynyt, moni meistä on kykeneväinen alhaisiin tekoihin, Thorén kuvailee ja jatkaa:

– Me kaikki olemme kuitenkin vain ihmisiä.

Yksi syy moiseen käytökseen on useimmiten viha, jonka Thorén itsekin kävi läpi jäytävällä tavalla.

– Vihaiset hetket olivat pelottavimpia, sillä en ole muutoin herkästi vihaava ihminen – se oli uutta. Mutta onneksi sekin on vain tunne, joka menee ohi.

avioero

Kirjailijan mukaan vihantunteet kuuluvat eroprosessiin. Ne voivat toimia myös irti päästämisen voimana, mutta tunteeseen ei saisi jäädä kiinni. Siinä kärsii sekä itse, että lapset – jos lapsia on.

– Kun olet kiinni vihassa, mustaat ennen kaikkea omaa elämääsi, Thorén kuvailee.

”Mollasin humalassa exäni sukupuolielinten kokoa. Hävettää vieläkin.”

– Pitää olla siinä mielessä armollinen itselleen, ettei vain jää vihaan kiinni. Vihasta kannattaa ehdottomasti pyrkiä eroon, mutta sekin tunne pitää käydä läpi. Sitähän sanotaan, että jos vihaa pakkaa sisälle eikä uskalla päästää sitä ulos, se voi myöhemmin aiheuttaa esimerkiksi masennusta.

Sydämensä särkenyt on kykeneväinen mihin vain

Thorénin tekemistä taustahaastatteluista kävi ilmi, että osa eronneista oli ollut kykeneväinen varsin alhaisiin tekoihin.

Esimerkiksi ex-kumppanin uudelle puolisolle oli lähetetty ikäviä viestejä ja lapsien huoltajuudella oli uhkailtu.

"Olen stalkannut ex-miestäni ja käynyt kyttäämässä hänen uuden treffikumppaninsa profiilia sekä yksin että tyttökavereiden kanssa (alkoholilla oli usein myös osuutta asiaan). Lisäksi olen soittanut kännipuheluja ja lähettänyt maailman noloimpia tekstiviestejä – jo pelkästään niiden ajatteleminen saa minut kierimään häpeässä. Olen myös tehnyt tikusta asiaa, jotta voin ottaa eksääni yhteyttä."

”Lukiossa ex-poikaystäväni alkoi välittömästi seurustella toisen tytön kanssa eromme jälkeen. Puhuimme edelleen paljon puhelimessa ja satuin mainitsemaan, miten ihmiset (mielestäni) pitivät poikaa vain tytön kuskina, kun tämä vanhempana toki kyyditsi tyttöä koulusta kotiin, kun he kaiken lisäksi asuivat lähekkäin. Kyseessä oli vain oma tulkintani, ei mikään absoluuttinen fakta, mutta poika otti tämän todesta ja pelkäsi maineensa puolesta. Hän jätti tytön seuraavana päivänä. En koskaan kertonut, että hän ymmärsi sanani väärin.”

– Loukattuina ihmisistä on monenlaisiin tekoihin. En puolusta, että niin kannattaa tehdä, mutta pitää myös osata olla armollinen itselleen, että niin se on. Kaikki me teemme hölmöjä juttuja, mutta niistä voi oppia ja ensi kerralla toimia sitten paremmin, kirjailija pohtii.

Omalle käytökselleen pitää olla ymmärtäväinen. Ero on aina iso kriisin paikka.

– Anteeksi antaminen on tärkeää, mutta vieläkin tärkeämpää on antaa anteeksi itselleen. ”Tein hölmösti, sanoin hölmösti, mutta se on inhimillistä ja nyt mennään eteenpäin, yritän olla tekemättä näin toiste”, Thorén vinkkaa.

Kursivoidut kohdat ovat MTV Lifestylen lukijoiden tarinoita.

Video: Mitä muuta kirjailija oppi suomalaisten erotavoista?

Lue myös:

    Uusimmat