Hätkähdyttävä tutkimustulos: Kuuden kuukauden täysimetyksestä voikin olla haittaa vauvalle

Täysimetys voi tehdä lapselle hallaa.

Suojaa hengitystietulehduksilta, ripulitaudeilta ja korvatulehduksilta. Lisää infektiosuojaa, vähentää atooppisen ihottuman riskiä. Imettämisellä on useita hyötyjä.

Norjalaistutkimuksen mukaan täysimetys voi kuitenkin tehdä myös hallaa.

Suomessa äitiä kehotetaan imettämään normaalipainoista ja terveenä syntynyttä vauvaa, kunnes lapsi on puolivuotias. Imetystä voi kuitenkin jatkaa yksivuotiaaksi tai kauemminkin.

Tutkijat Haukelandin yliopistosta selvittivät, miten kuuden kuukauden imetys vaikuttaa. Tulokset olivat yllättäviä.

Tutkijoiden mukaan B-ryhmän vitamiinien, esimerkiksi B12-vitamiinin tason putoaminen vaikuttaa lapsen kehitykseen ja voi viivästyttää motorista kehitystä. Vitamiinin taso maidossa laskee imetyksen aikana.

B12 on tärkeä neurologisen kehityksen kannalta, tutkijat kertovat.

Tutkimuksen kohteena olivat terveet vauvat, joiden syntymäpaino oli 2000–3000 grammaa. Tutkijat uskovat, että tuloksia voi soveltaa myös muun painoisiin vauvoihin. Tutkimus ei kuitenkaan koskenut yli 3 kilon painoisia vauvoja, joten tällaista päätelmää ei suoraan voi tehdä.

Tanskalainen tutkimus samantapaisesta aiheesta havaitsi myös, että lapset, joita täysimetettiin useita kuukausia, kärsivät vitamiininpuutoksista.

Tutkijoiden mukaan välttämättömien vitamiinien saanti tulisi varmistaa esimerkiksi lisäämällä maidon rinnalle muuta ruokaa, kun lapsi on sopivan ikäinen.

Tarkennus 16.2. klo 9.30: Tarkennettu, ettei tutkimus koskenut yli 3 kilon painoisia vauvoja.

Elämäsi tärkeimmät ohjeet – näin elvytät lasta

1:16

1:29

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja