Harvinaista! Puoli-identtiset kaksoset syntyivät – historia tuntee vain yhden vastaavan tapauksen

Australiassa on syntyneet puoliksi identtiset kaksoset.

Nyt jo 4-vuotiaat tyttö ja poika Brisbanesta ovat identtisiä vain äitinsä puolelta. Isänsä puolelta he ovat kuin tavalliset veli ja sisar. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja The New England Journal of Medicine.

Maailmassa on raportoitu aiemmin vain yksi vastaava tapaus.

Ilmiö on äärimmäisen harvinainen

Erikoinen tapaus havaittiin jo raskausaikana. Lasten äitiä vuonna 2014 hoitanut lääkäri Nicholas Fisk sanoo, että asia huomattiin normaalissa raskausajan kontrollissa.

Aluksi luultiin, että kaksoset ovat identtiset. 14 viikon kohdalla kuitenkin havaittiin, että äiti odottaa tyttöä ja poikaa, mikä sulki identtisyyden mahdollisuuden pois.

Miten tapaus on mahdollinen?

Identtiset kaksoset saavat alkunsa, kun yksi siittiö hedelmöittää yhden munasolun ja solu jakautuu kahdeksi. Identtiset kaksoset ovat samaa sukupuolta ja jakavat samat geenit.

Tavalliset kaksoset taas saavat alkunsa, kun kaksi eri munasolua hedelmöittyy kahdesta eri siittiöstä. He muistuttavat tavallisia sisaruksia, mutta ainoa ero on se, että he ovat kasvaneet yhdessä kohdussa.

Puoli-identtiset kaksoset taas ovat lähtöisin yhdestä munasolusta, joka on hedelmöittynyt kahdesta eri siittiöstä. Tämän jälkeen munasolu on vielä jakautunut.

Yleensä puoli-identtiset kaksoset eivät selviä, koska heidän kromosomistonsa poikkeaa normaalista.

Lue myös:

    Uusimmat