Mainos

Harvinainen polion kaltainen oireyhtymä leviää lapsilla Yhdysvalloissa – aiheuttaja mysteeri, rokotetta ei saatavilla

Yhdysvalloissa on tänä vuonna raportoitu useita tapauksia, joissa lapset ovat saaneet flunssaoireiden lisäksi myös polion kaltaisia oireita.

Esimerkiksi Minnesotan osavaltiossa yhteensä kuusi lasta sairastui hiljattain ns. akuuttiin velttohalvauksen oireyhtymään (Acute flaccid myelitis eli AFM). Kaikki lapset ovat alle 10-vuotiaita. 

– Kyse on halvauksen kaltaisesta oireyhtymästä, joka muistuttaa oireiltaan hyvin paljon poliota. Akuutti velttohalvaus ilmenee yhdessä tai useammassa raajassa, THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra sanoo.

Oireyhtymän syy edelleen epäselvä

Savolainen-Kopran mukaan on edelleen hieman epäselvää, mikä oireyhtymän aiheuttaa. Kun oireyhtymä edellisen kerran oli Yhdysvalloissa paljon esillä vuonna 2014, silloin sen taustalla arveltiin olevan enterovirus D68.

Tänä vuonna todettujen tapausten yhteydessä on kuitenkin havaittu myös muita virustyyppejä.

– Tällä hetkellä en uskaltaisi sanoa, että on mitenkään selvää, mikä sen aiheuttaja on, Savolainen-Kopra sanoo.

Kaikkiaan AFM-tapauksia on Yhdysvaltain kansallisen tautikeskuksen CDC:n mukaan raportoitu vuosien 2014 ja 2018 välisenä aikana yli 360.

Vuonna 2014 kaikkiaan 120 lapsella diagnosoitiin AFM-oireyhtymä, tänä vuonna CDC on varmistanut 38 AFM-tapausta kaikkiaan 16 osavaltiossa.

Tilanteen edistymistä seurataan Euroopassa tarkasti

Euroopasta ei Savolainen-Kopran mukaan ole tänä vuonna raportoitu merkkejä Yhdysvaltain kaltaisesta isommasta epidemiasta.

Yksittäisiä tapauksia, joissa enterovirukseen liittyy myös neurologinen oire, on kuitenkin havaittu myös Euroopassa. Suomessa tällaisia vakavia tapauksia ei toistaiseksi ole ollut.

– Euroopan tasolla seurataan kaiken aikaa sitä, kuinka tilanne enterovirusten suhteen etenee, ja onko samanlaisia tapauksia kuin Yhdysvalloissa tulossa.

AFM-oireyhtymään ei ole saatavilla rokotusta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja